Pokud vás zajímá zdravá kuchyně, určitě používáte přírodní kakao, hnědý prášek, se kterým
připravíte dobroty s chutí čokolády, ať už pečete sušenky nebo děláte
koktejl.
V dobách dávných Aztéků bylo kakao považováno za potravinu
bohů. Přírodní kakao se vyrábí z kakaových bobů, rostoucích na kakaovnících, které se pěstují v tropických oblastech. Při výrobě kakaa se postupuje
tak, že vyloupané kakaové boby se nejprve fermentují, suší a praží. Upražené
kakaové boby jsou rozdrceny na kakaovou drť, ze které jsou následně odstraněny
slupky, uvolněné během pražení. Kromě slupek je
třeba odstranit i tvrdý klíček. Kakaová drť se mele na kakaovou hmotu, která se
pak lisuje. Lisováním se oddělí pevné látky a tuk. Sušina s malým obsahem
kakaového másla je rozemleta na jemný kakaový prášek, který znáte a milujete.
To,
co nás však zajímá dnes, je tuk, tedy kakaové
máslo.
Kakaové máslo je stále ve wellness světě poněkud tajemstvím,
a to i přes to, že se může chlubit množstvím zdravých vlastností, které mohou
soupeřit s více známým kakaovým práškem. Jedna polévková lžíce kakaového másla
má 27,1 mg fytosterolů, což je složka, která pomáhá snižovat hladinu špatného
cholesterolu. V řadě studií bylo také zjištěno, že má protizánětlivé
vlastnosti.
Nejdůležitější je však skutečnost, že kakaové máslo je
kulinářským tajemstvím, jak dosáhnout toho, aby zdravé pokrmy chutnaly, jako byste do nich
dali bílou čokoládu. Jeho jemná,
krémová chuť dává typické aroma bílým čokoládám na trhu, které jsou plné mléka
a cukru. Může ale dodat chuť bílé čokolády i pochoutkám, které žádný cukr
neobsahují. Chcete latte s chutí bílé čokolády? Rozpusťte lžíci kakaového másla a smíchejte s ostatními složkami. Chcete banánový chlebíček s chutí
bílé čokolády? Rozpusťte kakaové máslo a přidejte jej do jakéhokoli tuku, který
recept vyžaduje. Pokud chcete jednoduše bílé čokoládové tyčinky, můžete smíchat
rozpuštěné kakaové máslo s kokosovým mlékem v prášku a sladidlem dle vašeho
výběru, a poté nanést v tenké vrstvě na pergamenový papír a nechat ho
vychladnout. Pokud si chcete udělat vlastní tmavou čokoládovou tyčinku, můžete smíchat
rozpuštěné kakaové máslo s kakaovým práškem a sladidlem dle vašeho výběru a
udělat to samé.
Kakaové máslo může dobře fungovat i v pikantních pokrmech.
Dobře se hodí k bazalce, pepři, zelenému hrášku, pečenému květáku a do rybích
pokrmů. Experimentování s kakaovým máslem může přinést nečekané, vzrušující
výsledky a udělat z vás nadšenou kuchařku.
Jedna námitka – i když je kakaové máslo zdravé (zejména ho
chválí nadšenci pro keto dietu), má vysoký obsah nasycených tuků a nemělo by
se jíst ve vysokých množstvích denně. Ale nebojte se – pokud máte nějaké kakaové máslo navíc,
můžete ho také použít v jeho běžnější formě, jako sladce vonící
hydratační krém pro suchou nebo popraskanou pokožku.
Chcete se dozvědět více o vlivu potravin na vaše zdraví?
Přečtěte si také článek