Je pravdou, že potraviny,
které konzumujeme mohou ovlivnit náš vzhled. Klidně nám dokáží přidat několik
let! Nicméně existují i takové, jež nám léta příjemně uberou. Nejenom, že
budete vypadat mladší, ale hlavně budete zdravější! Zlepší se zdravotní stav
vašeho srdce, kostí, a dokonce i vaší pleti.
Pokud se stále ale
nechcete smířit s vráskami, existuje mnoho cest, jak se jich jednoduše
zbavit. Nicméně, ty nejjednodušší cesty, jako jsou plastické operace, samozřejmě
stojí mnoho peněz. Ušetřete svou peněženku, a vybírejte raději z přírodních zdrojů, které dokážou změnit
vzhled vaší pleti a oddálit výskyt vrásek.
Je to právě pleť, která
o nás dokáže prozradit, zda se stravujeme zdravě, a zda dodržujeme aktivní životní styl. A pokud taková
pleť nevypadá dobře, klidně nám může přidat i deset let. prodlužte si vaše mládí
díky těm správným potravinám!
1) Granátové
jablko (marhaník granátový)
Největší výhodou granátového
jablka je, že je plný vitamínů a
antioxidantů, a Právě tyto složky napomáhají při udržování vaší pleti při
následné regeneraci po jejím poškození, například slunečním zářením.
Zároveň obsahuje i kyselinu elagovou, která chrání kolagen
v pleti proti rozkladu, a tím nám udržuje pružnost a mladistvý vzhled.
Takže pokud máte obavu z
vrásek, vsaďte na granátové jablko, protože to je skvělým pomocníkem při
zabránění jejich předčasné tvorbě.
Lahodná šťáva z granátových jablek dokonce
pomáhá udržovat dobrou paměť, a to i s přibývajícím věkem. Je vědecky
prokázáno, že zlepšuje paměť již po 4 týdnech pravidelného pití 30 ml šťávy z
granátových jablek denně.
2) Zelený čaj
Není divu, že zelený čaj
je oblíbený po celém světě. Bezpečně totiž dokáže zpomalit stárnutí,
regenerovat organismus, a dopomoci ke správnému fungování celého těla. Za tyto
pozitivní účinky mohou jednoznačně polyfenoly
a katechiny, které jsou v zeleném
čaji obsaženy.
Zabraňují
hyperpigmentaci, kterou způsobuje sluneční záření – ta se projevuje skvrnami na
pokožce, které nám rozhodně na kráse nepřidávají.
Nejenom, že má zelený
čaj skvělou chuť, ale působí také proti oxidačnímu poškození pleti způsobeného
UV zářením. Mimo všechny tyhle pozitivní účinky má zelený čaj ještě jeden
nesporný – a to ten, že stimuluje apoptózu, jež probouzí rakovinové buňky.
3) Ryby
V žádném zdravém
jídelníčku by bezpochyby neměly chybět ryby jako jsou tuňák losos, makrely či
sardinky. Jsou totiž nejbohatším zdrojem na omega-3 mastné kyseliny, již mají nejvíce protizánětlivých účinků.
Je zároveň vědecky prokázáno, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny
dokáží zlepšit činnost mozku a nervové soustavy a tím tak oddálit, či dokonce
zvrátit Alzheimerovu chorobu.
Nicméně, ani s rybami by
se to nemělo přehánět. Některé z nich mohou totiž obsahovat i stopy rtuti a
dalších jedovatých látek, jež našemu tělu rozhodně neprospívají. Pokud budete
ryby konzumovat dlouhodobě a často, mohou se právě tyhle nebezpečné látky začít
ukládat ve vašem těle, a potom může nastat až otrava vašeho organismu.
4) Listová zelenina
Nejvhodnější je
konzumovat listovou zeleninu jako špenát, zelí a kadeřávek, jelikož obsahují
nejvíce živin a vitamínů. Tmavá listová zelenina dokáže zamezit viditelnému
stárnutí, a zároveň také proti zánětu. Právě ty totiž zapříčiňují stárnutí
organismu.
Nejdůležitější složkou
špenátu je vitamín K, který zamezuje
řídnutí kostí, což je bohužel s přibývajícím věkem nevyhnutelné. Zároveň je
skvělým zdrojem karcinoidu, jež
pozitivně působí na náš zrak. A aby nebylo těchto pozitivních přínosů špenátu a
jiné zelené listové zeleniny málo, vězte, že i vaše vlasy vám poděkují. a to
díky vitamínu A, který napomáhá
tvorbě kožního mazu na pokožce hlavy.
5) Panenský olivový olej
Není divu, že extra
panenský olivový olej je často součástí kuchyně všech fitness nadšenců a těch,
kteří si udržují zdravý životní styl. Je to hlavně z toho důvodu, že
prokazatelně zlepšuje činnost našeho
mozku, a dokonce i nervové soustavy – a to v každém věku. Stejně jako v
rybách jsou i v olivovém oleji obsaženy omega 3 mastné kyseliny, jež pozitivně
bojují nejenom proti vysokému krevnímu tlaku, ale také i artritidě, rakovině a kardiovaskulárním
onemocněním.
Samozřejmě, že tyto
potraviny by měly být pouze doplňkem pestré a vyvážené stravy výrobky, která
obsahuje i ovoce, zeleninou a celozrnné
výrobky. Nicméně, s ničím by se to nemělo přehánět, a to ani se zdravými
potravinami! Dejte si pozor na alergické reakce, které se mohou objevit při jejich
pravidelné konzumaci.
Mějte ale vždy na
paměti, že žádná z těchto potravin není něco jako kouzelný elixír proti
stárnutí. Je naprosto přirozené, že naše tělo stárne! Je ale už pouze na vás, jak moc necháte tyhle změny na sobě
znát.