4 největší mýty o čokoládě
Publikováno dne 08. 01. 2016, Kategorie Zdraví a sport
2873 shlédnutí

4 největší mýty o čokoládě

Oblíbená neřest a vášeň, jejíž chuti málokdo odolá. Ne náhodou ji spojujeme s hříšnými myšlenkami a tajně skrývaným potěšením. Ale opravdu musí být všechno, co je dobré, nezdravé? V čokoládě byla naopak potvrzena přítomnost antioxidantů, polyfenolů a dalších pro zdraví příznivých látek. Přesto se o čokoládě šíří řada mýtů a pověr. Co jsou jen výplody naší fantazie, a co se zakládá na pravdě?

1) Čokoláda způsobuje akné

Čokoláda

Nejen akné, ale i další kožní choroby bývají často sváděny na přehnané mlsání čokolády. Ve skutečnosti jediná souvislost, kterou bychom mezi zvýšeným výskytem pupínků a konzumací sladkého (a také mastného) jídla našli, je fakt, že chuť na tyto potraviny stoupá v období hormonálních změn.

 

Za výskytem akné stojí v první řadě zvýšená produkce kožního mazu. Konzumace některých jídel ale možná vliv mít může. Podle studie provedené na Univerzitě v New Yorku ovlivňují kvalitu pleti potraviny s vysokým glykemickým indexem - například bílé pečivo nebo hranolky. Podobný vliv se ale tvrdí i u soli nebo odstředěného mléka.

 

Ať už pravda leží v čemkoliv, jasné je, že zdravá a vyvážená strava ke krásné pokožce dopomůže spíše než mastné jídlo z fastfoodu.

2) Ovlivňuje hladinu cukru v krvi

Představa, že čokoláda je tím nejhorším, s čím se může diabetik potkat, je opět mylná. Čokoláda má relativně nízký glykemický index. Oproti jiným pochoutkám obsahujícím rychle stravitelné cukry, hladina krevního cukru při konzumaci čokolády stoupá jen pozvolna. Výjimečně si tak malé množství čokolády mohou dopřát i lidé trpící diabetem.

3) Po čokoládě se zkazí zuby

Čokoláda

Právě naopak. Podle některých průzkumů čokoláda nejenže zubům nijak neškodí, obsahuje navíc taniny, které vzniku zubního kazu brání. Čokoláda také obsahuje kyselinu šťavelovou, která potlačuje výskyt kyselin narušujících zubní sklovinu. A překvapivě i v mléčné čokoládě jsou látky s pozitivním vlivem na náš chrup - hádáte správně, je to bílkovina mléka, která brání vzniku kazu.

 

To, co kazí zuby především, je cukr. Předchozí poučení o prospěšnosti čokolády tedy platí jen v případě, že konzumujete v přiměřeném množství především kvalitní čokoládu, ve které převažují kakaové součásti nad množstvím cukru. Vhodnou volbou jsou například nové tenké 70% čokolády Carla, s výborným poměrem cena-výkon. Snadno je schováte do kabelky a v malém množství rozhodně prospěje.

4) Čokoláda vyvolává migrénu

Ani souvislost mezi bolestmi hlavy a zvýšenou konzumací čokolády nebyla nikdy potvrzena. Přesto se to často tvrdí. Vzhledem k tomu, že spouštěče migrény bývají velmi individuální, může pro někoho být čokoláda subjektivně příčinou bolestí. Stejně jako káva, glutamát sodný, citrusy, červené víno nebo třeba zrající sýry. Příčinou by pravděpodobně mohla být látka zvaná tyramin, kterou tyto potraviny obsahují.

 

Někteří lidí mohou trpět nedostatkem enzymů, které tyramin odbourávají - nadměrné množství této látky v krvi následně vede k bolestem hlavy. Takže způsobuje čokoláda migrénu? Ano i ne, na vysvětlení některých onemocnění si přece jen budeme muset ještě počkat.

 

Máte-li chuť na sladké, přečtěte si nejlepší recepty na tolik oblíbené sušenky.

 

Staňte se fanouškem naší stránky a už nepřijdete o žádný článek:
Podporuje vás partner?
Ano (40 %)
Ne (20 %)
Nevím (40 %)

Oblíbené články

10 prověřených cviků, které vám zaručí skvělé výsledky 10 prověřených cviků, které vám zaručí skvělé výsledky

20 jednoduchých způsobů, jak rychle zhubnout už za týden 20 jednoduchých způsobů, jak rychle zhubnout už za týden

13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům banánu 13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům banánu

4 prospěšné cviky, které můžete dělat kdekoliv 4 prospěšné cviky, které můžete dělat kdekoliv

5 zásad zdravého pitného režimu 5 zásad zdravého pitného režimu

4 cviky pro pevnější prsa 4 cviky pro pevnější prsa

4 přírodní energetické nápoje na povzbuzení 4 přírodní energetické nápoje na povzbuzení

5 výhod ekolahví 5 výhod ekolahví

5 tipů, jak zpevnit svaly pánevního dna 5 tipů, jak zpevnit svaly pánevního dna

15 skvělých rad, jak se dožít vysokého věku! 15 skvělých rad, jak se dožít vysokého věku!

7 tipů jak proměnit sex na fantastické kardio cvičení 7 tipů jak proměnit sex na fantastické kardio cvičení

4 největší mýty o čokoládě 4 největší mýty o čokoládě

6 jednoduchých kroků k udržení dobrého zdraví vašeho těla 6 jednoduchých kroků k udržení dobrého zdraví vašeho těla

5 tipů na zdravou snídani, která vás zaručeně nastartuje! 5 tipů na zdravou snídani, která vás zaručeně nastartuje!

4 důvody, proč je kokosový olej můj nenahraditelný pomocník 4 důvody, proč je kokosový olej můj nenahraditelný pomocník

Komentáře

    Vložit nový komentář

    Další zajímavé

    5 nejlepších komedií pro ženy 5 nejlepších komedií pro ženy

    10 tipů na hubnutí, které určitě fungují! 10 tipů na hubnutí, které určitě fungují!

    5 skvělých přínosů aktivního uhlí pro naše zdraví 5 skvělých přínosů aktivního uhlí pro naše zdraví

    2 skvělé tipy na osvěžující letní drinky 2 skvělé tipy na osvěžující letní drinky

    6 důvodů, proč hrát na hudební nástroj 6 důvodů, proč hrát na hudební nástroj

    6 dárků, které byste si měla dopřát k letošním vánočním svátkům 6 dárků, které byste si měla dopřát k letošním vánočním svátkům

    10 chyb při vaření 10 chyb při vaření

     Veganský recept na cizrnu v kešu omáčce Veganský recept na cizrnu v kešu omáčce