4 největší mýty o čokoládě
08. 01. 2016, Kategorie Zdraví a sport
3290 shlédnutí

4 největší mýty o čokoládě

Oblíbená neřest a vášeň, jejíž chuti málokdo odolá. Ne náhodou ji spojujeme s hříšnými myšlenkami a tajně skrývaným potěšením. Ale opravdu musí být všechno, co je dobré, nezdravé? V čokoládě byla naopak potvrzena přítomnost antioxidantů, polyfenolů a dalších pro zdraví příznivých látek. Přesto se o čokoládě šíří řada mýtů a pověr. Co jsou jen výplody naší fantazie, a co se zakládá na pravdě?

1) Čokoláda způsobuje akné

Čokoláda

Nejen akné, ale i další kožní choroby bývají často sváděny na přehnané mlsání čokolády. Ve skutečnosti jediná souvislost, kterou bychom mezi zvýšeným výskytem pupínků a konzumací sladkého (a také mastného) jídla našli, je fakt, že chuť na tyto potraviny stoupá v období hormonálních změn.

 

Za výskytem akné stojí v první řadě zvýšená produkce kožního mazu. Konzumace některých jídel ale možná vliv mít může. Podle studie provedené na Univerzitě v New Yorku ovlivňují kvalitu pleti potraviny s vysokým glykemickým indexem - například bílé pečivo nebo hranolky. Podobný vliv se ale tvrdí i u soli nebo odstředěného mléka.

 

Ať už pravda leží v čemkoliv, jasné je, že zdravá a vyvážená strava ke krásné pokožce dopomůže spíše než mastné jídlo z fastfoodu.

2) Ovlivňuje hladinu cukru v krvi

Představa, že čokoláda je tím nejhorším, s čím se může diabetik potkat, je opět mylná. Čokoláda má relativně nízký glykemický index. Oproti jiným pochoutkám obsahujícím rychle stravitelné cukry, hladina krevního cukru při konzumaci čokolády stoupá jen pozvolna. Výjimečně si tak malé množství čokolády mohou dopřát i lidé trpící diabetem.

3) Po čokoládě se zkazí zuby

Čokoláda

Právě naopak. Podle některých průzkumů čokoláda nejenže zubům nijak neškodí, obsahuje navíc taniny, které vzniku zubního kazu brání. Čokoláda také obsahuje kyselinu šťavelovou, která potlačuje výskyt kyselin narušujících zubní sklovinu. A překvapivě i v mléčné čokoládě jsou látky s pozitivním vlivem na náš chrup - hádáte správně, je to bílkovina mléka, která brání vzniku kazu.

 

To, co kazí zuby především, je cukr. Předchozí poučení o prospěšnosti čokolády tedy platí jen v případě, že konzumujete v přiměřeném množství především kvalitní čokoládu, ve které převažují kakaové součásti nad množstvím cukru. Vhodnou volbou jsou například nové tenké 70% čokolády Carla, s výborným poměrem cena-výkon. Snadno je schováte do kabelky a v malém množství rozhodně prospěje.

4) Čokoláda vyvolává migrénu

Ani souvislost mezi bolestmi hlavy a zvýšenou konzumací čokolády nebyla nikdy potvrzena. Přesto se to často tvrdí. Vzhledem k tomu, že spouštěče migrény bývají velmi individuální, může pro někoho být čokoláda subjektivně příčinou bolestí. Stejně jako káva, glutamát sodný, citrusy, červené víno nebo třeba zrající sýry. Příčinou by pravděpodobně mohla být látka zvaná tyramin, kterou tyto potraviny obsahují.

 

Někteří lidí mohou trpět nedostatkem enzymů, které tyramin odbourávají - nadměrné množství této látky v krvi následně vede k bolestem hlavy. Takže způsobuje čokoláda migrénu? Ano i ne, na vysvětlení některých onemocnění si přece jen budeme muset ještě počkat.

 

Máte-li chuť na sladké, přečtěte si nejlepší recepty na tolik oblíbené sušenky.

 

Podporujete se s partnerem navzájem?
Ano (70 %)
Ne (18 %)
Nevím (12 %)

Oblíbené články

20 způsobů jak zhubnout, odpustíte-li si těchto 500 zbytečných kalorií denně 20 způsobů jak zhubnout, odpustíte-li si těchto 500 zbytečných kalorií denně

4 tipy, jak se vyhnout podzimnímu nachlazení 4 tipy, jak se vyhnout podzimnímu nachlazení

4 přírodní energetické nápoje na povzbuzení 4 přírodní energetické nápoje na povzbuzení

11 kroků ke skvělé pleti 11 kroků ke skvělé pleti

6 příčin, proč se z Bulharska stává boom pro české turisty 6 příčin, proč se z Bulharska stává boom pro české turisty

13 pádných důvodů, proč meditovat každý den 13 pádných důvodů, proč meditovat každý den

13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům banánu 13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům banánu

15 způsobů, jak přirozeně snížit hladinu cukru v krvi na zdravou úroveň 15 způsobů, jak přirozeně snížit hladinu cukru v krvi na zdravou úroveň

8 receptů na smoothie, které pomáhají zhubnout 8 receptů na smoothie, které pomáhají zhubnout

3 důvody, proč dát šanci menstruačnímu kalíšku 3 důvody, proč dát šanci menstruačnímu kalíšku

 Jak být šťastnější za 10 minut Jak být šťastnější za 10 minut

5 příznaků, že pijete málo vody 5 příznaků, že pijete málo vody

7 životních změn pro šťastnější život, s kterými můžete začít ráno 7 životních změn pro šťastnější život, s kterými můžete začít ráno

5 falešných památek, které prostě musíte vidět 5 falešných památek, které prostě musíte vidět

10 potravin, které si dává denně k jídlu 9 výživových poradkyň 10 potravin, které si dává denně k jídlu 9 výživových poradkyň

Komentáře

    Vložit nový komentář