5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim
02. 10. 2019, Kategorie Rady a návody
385 shlédnutí

5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim

https://www.mindbodygreen.com/articles/healthy-and-delicious-ideas-for-pumpkin-recipes-soup-muffins-pasta-yogurt

Je tu podzim a začala dýňová sezóna! Oranžové dýně jsou v tomto ročním období všudypřítomné, ale někdy může být těžké přijít na zajímavé a zdravé způsoby, jak je využít k přípravě snídaně, oběda, večeře nebo dezertu. Jako základ pro mnoho výborných jídel vám poslouží pyré. V sezóně dýní si ho můžete snadno připravit sami. Má velkou výživovou hodnotu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu, diabetiky a vegetariánskou stravu. Nabízíme vám dýňovou inspiraci, která by se vám mohla letos na podzim hodit.

1) Základní pyré

Dýňové pyré se kromě okamžité spotřeby perfektně hodí také pro uchovávání v mrazáku. Pyré můžete připravit ze všech druhů dýní. Dýni nejprve nakrájejte na kusy včetně slupky. U druhu Hokkaido můžete po upečení nebo uvaření zpracovat dýni včetně slupky. U dalších druhů dýně po tepelné úpravě vydloubněte pouze dužinu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C doměkka, asi půl hodiny. Měkkou dýni ihned rozmixujte tyčovým mixérem. Připravte si větší množství pyré a porce naplňte do sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit pro další použití.

2) Dýňová pomazánka

Touto pomazánkou můžete rozšířit svůj sortiment pomazánek pro různé příležitosti.

  • 300 g nakrájené dýně (druh Hokkaidó se nemusí loupat, ostatní ano)
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • trochu šťávy z citronu, pepř a sůl na ochucení

Dýni poduste nebo upečte v troubě doměkka, poté rozmačkejte vidličkou. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na másle a přidejte k dýni. Dochuťte citronem, solí a pepřem. Pomazánku můžete připravit také s čerstvým bylinkovým sýrem.

3) Muffiny

5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim
Oblíbený způsob použití dýně je určitě ve formě muffinů. Dýně dodává muffinům výraznou chuť a vydatnost, nemluvě o lahodné vůni podzimu. Obsahuje nutriční hodnoty jako je beta-karoten, draslík, vitamín C a vitamin E a tím jsou výživnější ve srovnání s běžnými muffiny. Kvůli vysokému obsahu vlákniny v dýni se nestane, že byste už po dvaceti minutách dostali hlad.

Bezlepkové dýňové ovesné muffiny:

  • 1 šálek (240 ml) dýňového pyré (konzervované nebo doma připravené)
  • ¼ šálku třtinového cukru
  • ¼ šálku kokosového oleje (může být i jiný rostlinný olej)
  • 1 šálek pohankové mouky
  • ¾ šálku ovesné mouky – můžete si připravit sami z ovesných vloček
  • ½ šálku mléka – plnotučné mléko nebo rostlinné varianty
  • 2 lžičky skořice
  • 0,2 lžičky mletého hřebíčku
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 vejce pokojové teploty
  • hrst nasekaných ořechů (např. pekanové nebo vlašské) na posypání

Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky, nebo vymažte máslem. V misce smíchejte všechny sypké přísady. V další misce vyšlehejte ostatní mokré přísady. Smíchejte sypké i mokré přísady dohromady. Vlijte do připravené formy a povrch posypte ořechy a dejte péci zhruba na 25-30 minut. Vyndejte upečené muffiny a nechte chladnout pár minut ve formě, poté je vyndejte a nechejte vychladnout na mřížce.


4) Odlehčené omáčky

Oranžová barva dýně se hodí pro to, aby omáčky na těstoviny, které jsou z rostlinných surovin, vypadaly jako sýrové. Ti, kdo vaří bez lepku, mohou s použitím pyré z dýně zahušťovat omáčky místo bešamelu z mouky. 

Dýňová omáčka k těstovinám

  • 1/2 dýně Hokkaido nakrájená na menší kousky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka oregana
  • sůl, pepř
  • olej
  • máslo

Na oleji opečte cibuli dozlatova, pak přidejte drcený česnek a po dvou minutách i dýni. Zalijte trochou vývaru a za občasného podlévání uvařte dýni doměkka. Směs pak rozmixujte, přidejte špetku muškátového oříšku, oregano, pepř a sůl podle chuti, nakonec vlijte smetanu. Podle potřeby můžete rozředit dalším vývarem. Pak omáčku odstavte a zjemněte lžící studeného másla. Podávejte s těstovinami. Omáčku můžete na talíři posypat sýrem nebo vyškvařenou slaninou.

5) Dýňová polévka

5 zdravých a chutných jídel z dýní, kterými přivítáme podzim
Existuje mnoho způsobů, co uvařit z dýně, ale jeden z nejoblíbenějších je dýňová polévka.

6) Dýňové pyré zamíchané do jogurtu

Další oblíbený způsob, jak jíst dýně, je přimíchat pyré z dýně do bílého plnotučného řeckého jogurtu. Jogurt můžete ochutit skořicí nebo vanilkou. Můžete do něj také přidat chia semínka nebo javorový sirup. Můžete také posypat trochou lesních plodů nebo ořechů. Mnoho ochucených jogurtů nakupovaných v obchodě má spoustu umělých aditiv a přidaného cukru. Když si ale připravíte vlastní ochucený jogurt, získáte lahodnou snídani, ale přitom budete mít přísady a cukr pod kontrolou. 

Dýňová sezóna přináší mnoho možností, jak využít dýni při vaření. Jídla z ní připravená jsou zdravá a delikátní. Můžete zkusit třeba dýňovou polévku: Recept na výbornou dýňovou polévku!

Cítíte se někdy nedoceněně?
Ano (70 %)
Ne (12 %)
Nevím (18 %)

Oblíbené články

 Introvertní typ osobnosti může mít obavu z pohovorů – víme, jak zazářit Introvertní typ osobnosti může mít obavu z pohovorů – víme, jak zazářit

3 tipy, díky kterým budete mít úspěšný web 3 tipy, díky kterým budete mít úspěšný web

12 fantastických obrázků nenarozených živočichů ještě v děloze 12 fantastických obrázků nenarozených živočichů ještě v děloze

12 způsobů využití coly v naší domácnosti 12 způsobů využití coly v naší domácnosti

5 tipů, jak přepravovat psa v autě 5 tipů, jak přepravovat psa v autě

 Azorské ostrovy - exotika v Evropě! Azorské ostrovy - exotika v Evropě!

 Recept na horkou čokoládu s Nutellou Recept na horkou čokoládu s Nutellou

5 tipů, jak co nejrychleji získat dlouhé vlasy 5 tipů, jak co nejrychleji získat dlouhé vlasy

4 důvody, proč si dodat odvahu a studovat v zahraničí 4 důvody, proč si dodat odvahu a studovat v zahraničí

 Jak si vybudovat na zahradě přírodní jezírko Jak si vybudovat na zahradě přírodní jezírko

2 důvody, proč selhání neznamená konec, ale začátek 2 důvody, proč selhání neznamená konec, ale začátek

5 důvodů, proč jet na výlet vlakem 5 důvodů, proč jet na výlet vlakem

5 svátečních tradic, které zatěžují planetu & jak je udělat více ekologické 5 svátečních tradic, které zatěžují planetu & jak je udělat více ekologické

6 důvodů, proč jsou Vánoce krásné 6 důvodů, proč jsou Vánoce krásné

37 životních zkušeností, které jsem se naučila za 37 let 37 životních zkušeností, které jsem se naučila za 37 let

7 tipů, jak přežít dlouhou cestu letadlem 7 tipů, jak přežít dlouhou cestu letadlem

4 věci, které byste měli vědět o fenoménu Zero Waste 4 věci, které byste měli vědět o fenoménu Zero Waste

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku

Komentáře

    Vložit nový komentář