Je tu podzim a začala dýňová sezóna! Oranžové dýně jsou v tomto ročním období všudypřítomné, ale někdy může být těžké přijít na zajímavé a zdravé způsoby, jak je využít k přípravě snídaně, oběda, večeře nebo dezertu. Jako základ pro mnoho výborných jídel vám poslouží pyré. V sezóně dýní si ho můžete snadno připravit sami. Má velkou výživovou hodnotu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu, diabetiky a vegetariánskou stravu. Nabízíme vám dýňovou inspiraci, která by se vám mohla letos na podzim hodit.
1) Základní pyré
Dýňové pyré se kromě okamžité spotřeby perfektně hodí také pro uchovávání v mrazáku. Pyré můžete připravit ze všech druhů dýní. Dýni nejprve nakrájejte na kusy včetně slupky. U druhu Hokkaido můžete po upečení nebo uvaření zpracovat dýni včetně slupky. U dalších druhů dýně po tepelné úpravě vydloubněte pouze dužinu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C doměkka, asi půl hodiny. Měkkou dýni ihned rozmixujte tyčovým mixérem. Připravte si větší množství pyré a porce naplňte do sáčků nebo krabiček a dejte zamrazit pro další použití.
2) Dýňová pomazánka
Touto pomazánkou můžete rozšířit svůj sortiment pomazánek pro různé příležitosti.- 300 g nakrájené dýně (druh Hokkaidó se nemusí loupat, ostatní ano)
- 1 cibule
- 40 g másla
- trochu šťávy z citronu, pepř a sůl na ochucení
Dýni poduste nebo upečte v troubě doměkka, poté rozmačkejte vidličkou. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na másle a přidejte k dýni. Dochuťte citronem, solí a pepřem. Pomazánku můžete připravit také s čerstvým bylinkovým sýrem.
3) Muffiny
Oblíbený způsob použití dýně je určitě ve formě muffinů. Dýně
dodává muffinům výraznou chuť a vydatnost, nemluvě o lahodné vůni podzimu. Obsahuje
nutriční hodnoty jako je beta-karoten, draslík, vitamín C a vitamin E a tím
jsou výživnější ve srovnání s běžnými muffiny. Kvůli vysokému obsahu vlákniny v
dýni se nestane, že byste už po dvaceti minutách dostali hlad.
Bezlepkové dýňové ovesné muffiny:
- 1 šálek (240 ml) dýňového pyré (konzervované nebo doma připravené)
- ¼ šálku třtinového cukru
- ¼ šálku kokosového oleje (může být i jiný rostlinný olej)
- 1 šálek pohankové mouky
- ¾ šálku ovesné mouky – můžete si připravit sami z ovesných vloček
- ½ šálku mléka – plnotučné mléko nebo rostlinné varianty
- 2 lžičky skořice
- 0,2 lžičky mletého hřebíčku
- ½ sáčku vanilkového cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 vejce pokojové teploty
- hrst nasekaných ořechů (např. pekanové nebo vlašské) na posypání
Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky, nebo vymažte máslem. V misce smíchejte všechny sypké přísady. V další misce vyšlehejte ostatní mokré přísady. Smíchejte sypké i mokré přísady dohromady. Vlijte do připravené formy a povrch posypte ořechy a dejte péci zhruba na 25-30 minut. Vyndejte upečené muffiny a nechte chladnout pár minut ve formě, poté je vyndejte a nechejte vychladnout na mřížce.
4) Odlehčené omáčky
Oranžová barva dýně se hodí pro to, aby omáčky na těstoviny, které jsou z rostlinných surovin, vypadaly jako sýrové. Ti, kdo vaří bez lepku, mohou s použitím pyré z dýně zahušťovat omáčky místo bešamelu z mouky.Dýňová omáčka k těstovinám
- 1/2 dýně Hokkaido nakrájená na menší kousky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- 150 ml smetany ke šlehání
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka oregana
- sůl, pepř
- olej
- máslo
Na oleji opečte cibuli dozlatova, pak přidejte drcený
česnek a po dvou minutách i dýni. Zalijte trochou vývaru a za občasného
podlévání uvařte dýni doměkka. Směs pak rozmixujte, přidejte špetku
muškátového oříšku, oregano, pepř a sůl podle chuti, nakonec vlijte smetanu. Podle
potřeby můžete rozředit dalším vývarem. Pak omáčku odstavte a zjemněte lžící
studeného másla. Podávejte s těstovinami. Omáčku můžete na talíři posypat sýrem nebo vyškvařenou slaninou.
5) Dýňová polévka
Existuje mnoho způsobů, co uvařit z dýně, ale jeden z nejoblíbenějších
je dýňová polévka.
6) Dýňové pyré zamíchané do jogurtu
Další oblíbený způsob, jak jíst dýně, je přimíchat pyré z dýně do bílého plnotučného řeckého jogurtu. Jogurt můžete ochutit skořicí nebo vanilkou. Můžete do něj také přidat chia semínka nebo javorový sirup. Můžete také posypat trochou lesních plodů nebo ořechů. Mnoho ochucených jogurtů nakupovaných v obchodě má spoustu umělých aditiv a přidaného cukru. Když si ale připravíte vlastní ochucený jogurt, získáte lahodnou snídani, ale přitom budete mít přísady a cukr pod kontrolou.Dýňová sezóna přináší mnoho možností, jak využít dýni při
vaření. Jídla z ní připravená jsou zdravá a delikátní. Můžete zkusit třeba
dýňovou polévku: