Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku

Ovesná mouka nedávno změnila svůj status z „o co jde“ na status
„všudypřítomná“, protože hospodyňky, které dávají přednost zdravé výživě,
objevily, že toustová ořechová příchuť této přísady dělá bezlepkové pečivo
chutnější. I když se nejedná o univerzální náhradu běžné mouky, její jemně
mletá textura pomáhá držet pohromadě pečivo, které by se při použití jiné
alternativy mouky rozpadalo.

Bohužel, popularitě ovesné mouky v kuchyni se nerovná její
popularita v obchodech s potravinami. I když je stále běžnější, je pořád
dost těžké ji v obchodech najít. Ale nebojte se, odhalíme vám tajemství
výroby vlastní ovesné mouky pro bezlepkové pečení. Nejenže je to super snadné,
ale ve skutečnosti získáte zdravější konečný produkt. Tady je důvod:

Jak udělat domácí ovesnou mouku

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku &ampgo proč je to o tolik zdravější

K výrobě vlastní ovesné mouky stačí přesně tyto dva kroky –
do suchého mixéru nebo potravinářského sekače nasypte ovesné vločky (ne
instantní nebo drcené) a zapněte přístroj. Možná budete muset jednou nebo
dvakrát seškrábnout vločky po stranách, abyste získali jednotnou texturu, ale
za méně než minutu budete mít jemnou práškovou ovesnou mouku, kterou můžete mít
po ruce (v chladničce nebo mrazáku) pro jakýkoli váš recept.

Proč je vlastní ovesná mouka zdravější

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku &ampgo proč je to o tolik zdravější

Existují dva hlavní důvody, proč je vaše vlastní ovesná mouka
zdravější. První, poněkud komplikovanější důvod, má co dělat s pojmem žluknutí.
Zatímco celá zrna jsou poměrně stabilní, když jsou rozemleta na mouku, tuk, který
obsahují, je více vystaven kyslíku a začíná rychle oxidovat. Je
prokázáno, že oxidované tuky mohou působit zánětlivě (možná spíše znáte fakt,
že produkty s antioxidanty jsou protizánětlivé). I když můžete bránit žluknutí tuků tím, že uložíte všechna zrna, ořechy, nebo semena v lednici nebo
mrazáku, kromě toho také pomáhá to, že udržíte původní potraviny v celistvé
podobě tak dlouho, jak je to možné. Přípravou vlastní ovesné mouky se vyhnete
měsícům, které jinak stráví při dopravě a na polici v obchodě. Žluklé tuky
často činí chuť jídla mnohem horší.

To je jeden z důvodů, proč mnoho špičkových
restaurací a pizzerií přešlo na mletí veškeré mouky až před spotřebou – v
konečném produktu skutečně pocítíte rozdíl. I když nedoporučujeme, aby si všichni
hned pořizovali mlýnek na obilí (pokud nejste opravdovým fanouškem pečení),
vyrobit si vlastní ovesnou mouku se spotřebiči, který již vlastníte, je skvělý
způsob, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku s co nejmenším úsilím.

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku &ampgo proč je to o tolik zdravější

Druhý důvod, proč je vaše vlastní ovesná mouka zdravější,
souvisí s dodatečnou kontaminací. Zatímco ovesná mouka vyrobená z bezlepkového
ovsa je skutečně bezlepková a bez ořechů, každý krok zpracování dává více
příležitostí, kdy oves může přijít do styku se stroji, které zpracovávají
tradiční zrna nebo ořechy s obsahem lepku. Čím více se zrna zpracovávají
doma, tím méně je příležitostí k následné kontaminaci – tak je to jednoduché.

Teď máte svou ovesnou mouku. Co s ní budete dále dělat?

Buďte kreativní! Použijte ji k zahuštění tradiční ovesné kaše,
nebo přidejte do smoothie pro zvýšení množství vlákniny. Chcete-li ji vyzkoušet
v recepturách na pečení, přidejte o něco více prášku do pečiva, sody nebo
kvasnic než u normální mouky, protože ovesná mouka je těžší než tradiční bílá
nebo celozrnná mouka. Udělejte si ovesné borůvkové lívanečky nebo vafle, nebo ovesné
cookies. Bavte se! Experimentujte! Možnosti jsou nekonečné.

A na závěr ještě jeden rychlý recept na výborné ovesné
cookies s brusinkami

Ingredience:

  • 160 g ovesné mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 150 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 160 g rostlinného tuku
  • podle chuti nalámanou čokoládu a brusink

Postup je naprosto jednoduchý – vše smícháme a těsto dáme do
ledničky na 2 hodiny odležet. Poté vytvarujeme placičky a přesuneme na plech
vyložený pečícím papírem. Pečeme dozlatova na 180 stupňů.

Tipy pro zdravé vaření najdete také v článku Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu

 

Kategorizováno v:

Rady a návody,

Poslední aktualizace: 24. 5. 2022