Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku
14. 06. 2019, Kategorie Rady a návody
961 shlédnutí

Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-make-your-own-oat-flour-and-why-that-makes-it-way-healthier

Ovesná mouka nedávno změnila svůj status z „o co jde“ na status „všudypřítomná“, protože hospodyňky, které dávají přednost zdravé výživě, objevily, že toustová ořechová příchuť této přísady dělá bezlepkové pečivo chutnější. I když se nejedná o univerzální náhradu běžné mouky, její jemně mletá textura pomáhá držet pohromadě pečivo, které by se při použití jiné alternativy mouky rozpadalo.

Bohužel, popularitě ovesné mouky v kuchyni se nerovná její popularita v obchodech s potravinami. I když je stále běžnější, je pořád dost těžké ji v obchodech najít. Ale nebojte se, odhalíme vám tajemství výroby vlastní ovesné mouky pro bezlepkové pečení. Nejenže je to super snadné, ale ve skutečnosti získáte zdravější konečný produkt. Tady je důvod:

Jak udělat domácí ovesnou mouku

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku & proč je to o tolik zdravější

K výrobě vlastní ovesné mouky stačí přesně tyto dva kroky - do suchého mixéru nebo potravinářského sekače nasypte ovesné vločky (ne instantní nebo drcené) a zapněte přístroj. Možná budete muset jednou nebo dvakrát seškrábnout vločky po stranách, abyste získali jednotnou texturu, ale za méně než minutu budete mít jemnou práškovou ovesnou mouku, kterou můžete mít po ruce (v chladničce nebo mrazáku) pro jakýkoli váš recept.

Proč je vlastní ovesná mouka zdravější

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku & proč je to o tolik zdravější

Existují dva hlavní důvody, proč je vaše vlastní ovesná mouka zdravější. První, poněkud komplikovanější důvod, má co dělat s pojmem žluknutí. Zatímco celá zrna jsou poměrně stabilní, když jsou rozemleta na mouku, tuk, který obsahují, je více vystaven kyslíku a začíná rychle oxidovat. Je prokázáno, že oxidované tuky mohou působit zánětlivě (možná spíše znáte fakt, že produkty s antioxidanty jsou protizánětlivé). I když můžete bránit žluknutí tuků tím, že uložíte všechna zrna, ořechy, nebo semena v lednici nebo mrazáku, kromě toho také pomáhá to, že udržíte původní potraviny v celistvé podobě tak dlouho, jak je to možné. Přípravou vlastní ovesné mouky se vyhnete měsícům, které jinak stráví při dopravě a na polici v obchodě. Žluklé tuky často činí chuť jídla mnohem horší.

To je jeden z důvodů, proč mnoho špičkových restaurací a pizzerií přešlo na mletí veškeré mouky až před spotřebou - v konečném produktu skutečně pocítíte rozdíl. I když nedoporučujeme, aby si všichni hned pořizovali mlýnek na obilí (pokud nejste opravdovým fanouškem pečení), vyrobit si vlastní ovesnou mouku se spotřebiči, který již vlastníte, je skvělý způsob, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku s co nejmenším úsilím.

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku & proč je to o tolik zdravější

Druhý důvod, proč je vaše vlastní ovesná mouka zdravější, souvisí s dodatečnou kontaminací. Zatímco ovesná mouka vyrobená z bezlepkového ovsa je skutečně bezlepková a bez ořechů, každý krok zpracování dává více příležitostí, kdy oves může přijít do styku se stroji, které zpracovávají tradiční zrna nebo ořechy s obsahem lepku. Čím více se zrna zpracovávají doma, tím méně je příležitostí k následné kontaminaci – tak je to jednoduché.

Teď máte svou ovesnou mouku. Co s ní budete dále dělat?

Buďte kreativní! Použijte ji k zahuštění tradiční ovesné kaše, nebo přidejte do smoothie pro zvýšení množství vlákniny. Chcete-li ji vyzkoušet v recepturách na pečení, přidejte o něco více prášku do pečiva, sody nebo kvasnic než u normální mouky, protože ovesná mouka je těžší než tradiční bílá nebo celozrnná mouka. Udělejte si ovesné borůvkové lívanečky nebo vafle, nebo ovesné cookies. Bavte se! Experimentujte! Možnosti jsou nekonečné.

A na závěr ještě jeden rychlý recept na výborné ovesné cookies s brusinkami

Ingredience:

  • 160 g ovesné mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 150 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 160 g rostlinného tuku
  • podle chuti nalámanou čokoládu a brusink

Postup je naprosto jednoduchý – vše smícháme a těsto dáme do ledničky na 2 hodiny odležet. Poté vytvarujeme placičky a přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme dozlatova na 180 stupňů.


Tipy pro zdravé vaření najdete také v článku Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu

 

Máte někdy pocit méněcennosti?
Ano (68 %)
Ne (24 %)
Nevím (8 %)

Oblíbené články

3 úvahy, které vás spojí s přírodou i v prostředí vlastního bytu 3 úvahy, které vás spojí s přírodou i v prostředí vlastního bytu

10 bezvadných dárků pro muže, kterého milujete 10 bezvadných dárků pro muže, kterého milujete

5 motivačních knih, které vám pomohou změnit život 5 motivačních knih, které vám pomohou změnit život

4 rady, jak snadno ušetřit 4 rady, jak snadno ušetřit

3 rady, jak využít fialky v kuchyni 3 rady, jak využít fialky v kuchyni

5 důvodů, proč mít pohotovostní antikoncepci vždy po ruce 5 důvodů, proč mít pohotovostní antikoncepci vždy po ruce

 Co to je banánová mouka a k čemu ji můžeme používat? Co to je banánová mouka a k čemu ji můžeme používat?

2 přípravky, díky kterým budou vaše bílé tenisky opět běloskvoucí 2 přípravky, díky kterým budou vaše bílé tenisky opět běloskvoucí

7 příznaků, že jste závislá na nakupování! 7 příznaků, že jste závislá na nakupování!

5 důvodů, proč je skvělé jít sama na koncert 5 důvodů, proč je skvělé jít sama na koncert

4 fotky, které vám s vaší BFF nesmí chybět 4 fotky, které vám s vaší BFF nesmí chybět

12 rad, jak cestovat s dětmi 12 rad, jak cestovat s dětmi

Komentáře

    Vložit nový komentář