Koření, ať už čerstvé nebo
sušené, vytváří tu pravou chuť jídla. Kromě výborné chuti má každá z těchto
ingrediencí léčivé vlastnosti, které si nebudete chtít nechat ujít.
1) Černý pepř
Podle ayurvédy, štiplavé aroma a pálivá
chuť černého pepře pomáhají při metabolizaci potravin v našem trávicím
systému. Jeho zahřívací vlastnosti také pomáhají odstraňovat zahlenění v
dýchacích cestách. Využívá se při potížích s trávením, ucpaných nosních dutinách,
nadměrném hromadění toxinů, horečce, pomalém metabolismu a obezitě.
2) Kardamom
Kardamom má mezi kořením výsadní postavení. Je dobrý pro zlepšení
trávení, zklidnění bolestí žaludku a uvolnění plynatosti. Jeho zahřívací
vlastnosti také pomáhají čistit tělo a zlepšit krevní oběh. Lusky budete muset rozdrtit, abyste objevili nepřeberné množství jeho zdravotních výhod.
3) Chilli, čerstvé nebo sušené
Žár, které cítíte z kajenského pepře a chilli, pochází z
kapsaicinu, sloučeniny, o které bylo prokázáno, že oživuje krev, čistí nosní dutiny
a ředí hlen. Čerstvé chilli také obsahuje více vitamínu C než pomeranče. Vědci
zjistili, že lidé, kteří jedli chilli papričky čtyřikrát týdně nebo více, měli
o 40% menší pravděpodobnost úmrtí na infarkty. Riziko cévních mozkových příhod,
stejně jako mrtvice, bylo sníženo o více než polovinu a úmrtí z jakékoli příčiny
bylo sníženo o 23%.
4) Skořice
Toto antibakteriální koření najdete ve většině domácností. Skořice
zvyšuje celkovou vitalitu, zahřívá tělo, působí proti zácpě, zlepšuje trávení,
zmírňuje menstruační křeče a zlepšuje krevní oběh. Hledejte skořici ze Srí Lanky
„cejlonskou skořici“ (Cinnamomum verum), známou také jako „pravá skořice“,
nikoli kůru kasie („čínská skořice“, Cinnamomum cassia).
5) Hřebíček
Hřebíček jsou aromatické poupata léčivého stromu, který je původem
z „indonéských ostrovů koření“. Také hřebíček, který se vyskytuje
v kořenkách ve většině kuchyní, má antiseptické, anestetické,
protizánětlivé, prohřívací a uklidňující vlastnosti.
6) Kmín
Kmínu bylo kdysi přisuzováno, že podporuje lásku a věrnost – házel
se na svatbách na novomanžele a vojáci byli dokonce posíláni do boje s čerstvým
bochníkem chleba s kmínem. Tradičně se používá jako prostředek, který pomáhá při
nadýmání a uklidňuje žaludek.
7) Česnek
Česnek byl v mnoha kulturách po tisíce let známý jako afrodiziakum,
směnný prostředek, potravina, lék a ochrana proti upírům. Jeho sirnatá štiplavost
a antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti se využívají k prevenci
nachlazení a chřipky a k léčbě širokého spektra chorobných příznaků.
8) Zázvor
Je oblíbený především pro svou chuť, ale také pro ochranu a
podporu zdravého trávicího systému. Je to jedna z nejstarších léčivých rostlin
používaných v čínské, ájurvédské a indonéské medicíně. V Asii je známo, že
zázvor zahřívá tělo, působí proti nevolnosti, zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení,
pomáhá tišit bolesti a také obnovit sílu těm, kdo trpí nemocí. Horký zázvorový
čaj pomáhá zmírňovat příznaky nachlazení a chřipky. V kombinaci s kurkumou se
jeho účinky zesilují. Slupku můžeme ponechat, pokud ji důkladně opláchneme.
9) Citronová tráva
Citronová tráva je aromatická léčivka s výraznou citrónovou chutí
a citrusovou vůní. Jde o antipyretikum a analgetikum: zmenšuje bolest a zánět,
pomáhá snižovat vysoké horečky a zmírňuje bolesti hlavy. Na Jamajce je nazývána
„fevergrass“ (tráva proti horečce). Citronová tráva také pomáhá obnovit naše
životně důležité systémy, včetně trávení, dýchání, vylučování a nervového
systému. U čerstvé citronové trávy získáte nejvíc silic tím, že podrtíte nebo
nakrájíte spodní bílou část rostliny, a tím nejvíce uvolníte její chuťový potenciál.
10) Cibule
Cibule se používají k redukci zánětů a hojení infekcí po celá
staletí. Jsou také jedním z nejzdravějších potravin, které můžete jíst. Cibule jsou
přírodní antihistaminikum, jsou také bohaté na vitamín C, sloučeniny síry,
flavonoidy a další fytochemikálie, které mohou zklidnit krk a vyčistit ucpané
nosní dutiny. Cibuli můžeme používat denně.
11) Badyán
Toto koření, které se používá v tradiční čínské medicíně k boji
proti chřipce a odstraňování hlenu z dýchacích cest, je účinné v boji proti
virovým, bakteriálním nebo plísňovým infekcím a zánětům. Je také běžnou
součástí léčivých čajů k léčbě kašle a infekcí hrudníku. Semena se mohou žvýkat
před jídlem, aby stimulovala chuť k jídlu.
12) Kurkuma
Kurkuma je považována za „královnu mezi kořením“. Její žlutá barva
byla ve východním světě dlouho považována za posvátnou. Žlutá symbolizuje
slunce – zdroj světla, energie a růstu – proto je tato barva spojována s
královskou hodností a po celé Asii se věří, že nabízí ochranu před zlými duchy.
Je přírodním antioxidantem a působí protizánětlivě. Má prokazatelně dobré účinky na trávicí
soustavu, kde napomáhá například tvorbě a vylučování žluči.
Pokud se zajímáte o vaření a o zdravou výživu, mohl by vás zajímat
také článek 5 důvodů, proč jsou
čerstvé bylinky skvělá volba