11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

Domácí příprava jídla je po všech stránkách výhodná. Správné
jídlo, které si sami připravíte, vám umožní jíst zdravě celý týden, a ještě
přitom ušetřit. Jenže se také chcete dívat na filmy a o víkendu se
bavit. Nedělejte si starosti – s&nbspgonašimi tipy si s&nbspgopřípravou jídla
lehce poradíte!

1) Připravte si základní potravinu, která vám vydrží několik
dní

Dobrým tipem pro přípravu jídla je nachystat si základní
potravinu, která vydrží uvařená několik dní, například celozrnné obilniny. Můžete
je použít několika různými způsoby, aby se vám stejné jídlo za pár dnů
nepřejedlo, a vydrží v lednici tři až čtyři dny.

2) Využívejte zbytky

Využijte zbylé jídlo na další oběd nebo večeři. Nemůže být
nic jednoduššího. Dělat jídlo na celý týden dopředu může být skličující…
takže to nedělejte! Zkuste přemýšlet o dalším dni nebo o dvou dopředu. Doplňte zbylé
jídlo, které máte od předešlého dne několika hrstkami čerstvé zeleniny a je
hotovo.

3) Plánujte přípravu jídla v&nbspgokalendáři

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

Jestliže s&nbspgopřípravou jídla mentálně bojujete, mohlo by
vám pomoci plánovat si ji dopředu ve svém kalendáři. To vám umožní rozdělit si
práci do více časových úseků, pokud je pro vás obtížné vyhradit si hodinu nebo
dvě v&nbspgocelku.

4) Použijte některé položky zakoupené v obchodě

Všechno jídlo nemusí být zcela domácí. Například si můžete sami
připravit salát a kombinovat ho s&nbspgogrilovaným kuřetem. Dělám to tak celou
dobu, třeba dnes mám ledový salát a k&nbspgoněmu jsem přidala kousek koupeného
pečeného lososa.

5) Sežeňte si pomoc

Je faktem, že všichni utrácíme peníze za věci, které
nepotřebujeme. Doporučuji se podívat na váš rozpočet a přerozdělit nějaké
finanční prostředky. Namísto drahé kávy z kavárny a rychlé módy by bylo možné
použít finance pro outsourcing nezbytných, ale časově náročných úkolů
důležitých pro život, jako je vaření. V&nbspgořadě domácností rádi najímají
výpomoc na vaření. Ve výsledku se jedná o úsporu peněz, protože se najíme doma
místo toho, abychom jedli donesené hotové jídlo nebo se stravovali
v&nbspgorestauraci. Máme také jistotu, že je naše jídlo zdravější. Pomoc s domácností není již výsadou jen těch
bohatších. Přenechte část svých domácích prací profesionální hospodyni a využijte
čas pro sebe.

6) Udělejte si z&nbspgovaření
zábavu

Dejte si k&nbspgopráci
skleničku vína. Z přípravy jídla se může stát zábava, když si budete
pouštět své oblíbené podcasty, sledovat televizi nebo poslouchat hudbu.

7) Zmodernizujete své
kuchyňské potřeby

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

Vaření se stává mnohem
méně únavné, když máte v kuchyni vhodné nástroje. V těchto dnech je na trhu
spousta chytrých kuchyňských pomůcek, které dělají přípravu jídla
bezproblémovou. Pokud třeba nemáte rádi krájení cibule, protože vám z&nbspgotoho
slzí oči, pořiďte si kráječ, který si s&nbspgotím rychle poradí. Vybavte si
kuchyň praktickými pomůckami a udělejte z přípravy jídla něco, na co se budete
těšit, na rozdíl od něčeho, čeho se děsíte.

8) Uvařte jednu velkou dávku jídla

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

Příprava jídla by měla být pro lidi praktická, příjemná a
dlouhodobě zvládnutelná. Spousta lidí je zahlcena přípravou jídla, protože se
domnívají, že potřebují mít k dispozici mnoho různých jídel, připravených
z&nbspgomnoha ingrediencí. Nic nemůže být dál od pravdy. Chcete-li zefektivnit
plánování jídla, je možné udělat velkou dávku jednoho jídla, které lze snadno
rozdělit na několik dnů a uchovávat v&nbspgomrazáku nebo v&nbspgoledničce. Výhodné je také připravovat jídlo
v&nbspgopomalém hrnci, ve kterém připravíte kvalitní jídlo, které má velkou
výživovou hodnotu. Pomalý hrnec vám umožňuje připravit pokrmy takzvaně „v
jednom hrnci“ – všechny přísady do něj vložíte, nastavíte teplotu, čas a můžete
se věnovat něčemu jinému. Odpadá tím nepohodlné stání u plotny i nutnost použít
k přípravě jídla mnoho nádobí.

9) Využijte svůj mrazák

Ráda mám v&nbspgozásobě v&nbspgomrazničce potraviny jako jsou
mražená zelenina, mražené obilniny, omáčky a marinády, karbanátky, krůtí
hamburgery a kuřecí párky pro rychlou přípravu jídla. Jídlo, která dáváme do
mrazáku, je dobré opatřit označením s uvedením data.

10) Objevte ájurvédu

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

Doporučuji, abyste měli po ruce šest chutí podle ájurvédy.
Těchto šest chutí je sladká (jako sladké brambory, ořechy), kyselá (citron),
slaná (růžová himálajská sůl), hořká (káva, listová zelenina), pálivá (různé koření)
a svíravá (luštěniny.) Zaměřovat se na chuť místo na kalorie dělá přípravu
jídla intuitivní, snadnou a chutnou. Harmonické jídlo by mělo obsahovat všechny
chutě.

11) Rozdělte si práci na malé krůčky

Věřím, že plánování a příprava jídla může být vnímána jako nepřekonatelný
problém pro lidi s&nbspgonabitým programem. Ale pokud si to rozložíte na malé
krůčky, a dokonce do různých dnů, lépe to zvládnete. Například, jeden den si
můžete rozmyslet recepty, napsat jídelníček a vytvořit si seznam potravin, druhý den budete nakupovat a další den budete vařit. Tímto způsobem nemusíte
všechno dělat najednou, vytvoříte si nový návyk a třeba se stane vaření vaším
koníčkem!

Často utratíme v supermarketu víc, než jsme původně plánovali. Mohl by vám pomoci článek&nbspgo12 skvělých tipů, jak ušetřit na nákupu potravin!

Přidej první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.