Blíží se období svátků, které jsou příležitostí
k rodinným setkáním, firemním večírkům a společným oslavám s přáteli.
To vše je obvykle spojeno s konzumací velkého množství jídla. Samozřejmě
vás nebudeme chtít připravit o potěšení z jídla. Místo toho jsme pro vás
připravili několik tipů, jak si vychutnat nejlepší jídla a vynechat naopak ta
nejméně zdravá. Bylo by obtížné někomu radit, naštěstí můžete využít zkušenosti
od skutečných nutričních odborníků.
1) Připravte si vývar
z kostí
Ráno si dávám vývar z kostí. Je to dobré pro zdravé zažívání. Před
velkým jídle si také dávám zázvorový tonik.
Vincent Pedre, M.D.
2) Udělejte si
zažívací tonikum
Mám ráda nápoj, který si připravuji z vody, čerstvého nastrouhaného
zázvoru, citronu a medu. To mi pomáhá trávit všechno těžké jídlo.
– Taz Bhatia, M.D.
3) Vypněte hormony
hladu
Příprava svátečních jídel může vést k tomu, že vynecháme snídani a pak
ujídáme při vaření celý den. Dejte si raději jídlo, které způsobí, že vaše
hladina krevního cukru zůstane vyrovnaná po několik hodin. Doporučuji smoothie,
které bude obsahovat lžíci bílkovin (syrovátka, bílkovina hrachu, kolagen), 2
lžíce tuku (avokádo, kokosový olej), 2 lžíce vlákniny jako jsou lněná semínka)
a hrstku zelených listů, např. čerstvého špenátu. Takto se zbavíte pocitu
hladu.
– Kelly LeVeque
4) Dejte si hořký
nápoj
Abyste napomohli trávení, připravte si hořký nápoj. Místo piva nebo vína si
můžete přichystat nápoj s nízkým obsahem kalorií. Do sklenice sodové vody
přidejte panáka mezcala, čerstvou limetovou šťávu a střik hořkého likéru. Obsažený
vápník a hořčiny snižují nadýmání a podporují produkci žluči.
– Diana Rodgers, R.D.
5) Zachovejte
stravovací režim jako jiný den
Mohu být v menšině, ale při očekávání velkého jídla se stravuji jako
každý jiný den. Po probuzení si dám „neprůstřelnou kávu“ – to je káva
s přidáním másla a kokosového oleje. Po procházce nebo cvičení si dám
zelené smoothie s bílkovinou nebo pudink s chia semínky. Poté nemám
hlad několik hodin a pouze se udržuji hydratovaná, předtím než dojde na hlavní
sváteční jídlo. Držím se svého rozhodnutí zabránit přejídání. Dříve bylo
všechno jen o konzumaci množství jídla. Nyní si spíš chci užít společný čas, strávený
s rodinu nebo přáteli u chutného jídla.
– Sara McGlothlinová
6) Nikdy nevynechávejte
ve sváteční den jídla
Mnoho lidí v očekávání hodování vynechává jídla přes den, nebo jí
pouze malinké porce. Ale jít pak ke stolu hladový vede obvykle
k přejídání, špatné volbě a nepříjemným následkům. Tomu se vyhnu, když jím
normálně celý den. Potom to se svátečním jídlem nepřeženu a porce si vybírám
s rozmyslem.
– Leah Silberman, R.D.
7) Zásobujte své tělo
bílkovinami
Ráno si dám velkou misku pokrájené zeleniny. To mi pomůže dodat tělu
vlákninu. V poslední době používám zelí, cibuli, mrkev a houby. Při obědě
se vždy postarám, aby obsahoval bílkoviny a zeleninu. Připravuji si například
kuře nebo mořské plody. Vyhýbám se jídlům s velkým množstvím sacharidů.
– Isabel Smith, R.D.
8) Jezte snídani
Mým pravidlem č. 1 ve sváteční dny je dát si snídani. Mnoho lidí přeskočí
snídani, aby si „udělali místo“ pro bohaté jídlo, ale to rozhodně
není něco, co bych doporučovala. Moje snídaně vždy obsahuje vlákninu, zdravé
tuky, bílkoviny a čerstvé ovoce. To probudí můj metabolismus na celý den a
udržuje můj pocit sytosti. Tímto způsobem nejsem úplně hladová, ale těším se na
slavnostní jídlo.
– Allison Aaron
9) Snažte se zbavit
stresu
Vždycky začínám ráno s citronovou vodou a potom se snídaní, která
obsahuje dostatek bílkovin a zeleniny, Pro mne je to omeleta plněná zeleninou
nebo zelené smoothie. Kombinace bílkovin a vlákniny pomáhá udržet stabilní hladinu
krevního cukru a zajišťuje, že dostanu spoustu živin. Také piji dostatek vody a
vezmu si probiotický doplněk stravy.
Je dobré udělat si čas na promyšlení nového dne. Mám např.
záměr zůstat v klidu v přítomnosti mnoha lidí. Připomenu si pár věcí,
za které jsem životu vděčná. Vzhledem k tomu, že stres může způsobovat špatné
trávení a zamlžovat mysl, začít den s jasnou hlavou je velice užitečné.
– Jessica Cording, R.D.
10) Uvařte si
zažívací čaj
Ráda si vařím čaj z čerstvého zázvoru a semen fenyklu, oslazený
javorovým sirupem. Fenykl a zázvor jsou oba úžasné pro trávení a mohou snížit
nadýmání. Javorový sirup je ideální zdravé sladidlo.
– Danielle Capalino, R.D.
Co se týká mých zkušeností, mám ráda věci, které nejsou
příliš složité. Takže to bude ráno čaj s čerstvým zázvorem, citronem a
medem. Přes den další menší občerstvení, které bude využívat např. vajíčka,
kuřecí maso, zeleninu, ovoce, jogurt apod. A neškodí, když bude po ruce sodovka
s ledem a třeba džin nebo campari, když už jsou ty svátky!
Věřím, že s využitím některého z těchto
osvědčených tipů prožijte svátky hojnosti se svými blízkými v pohodě a bez
zbytečných zažívacích obtíží.