Vánoce máme všichni spojené s cukrovím, s pohádkami,
s dárky a se společností našich nejbližších. Existuje však mnohem, mnohem
víc věcí, které jsou pro toto období roku naprosto typické. Patří
mezi ně i poměrně široká škála různých nápojů. Pojďme si proto
některé připomenout, ať pro příště víte, co dobrého vám může pomoci nasát do
sebe plnými doušky vánoční atmosféru.
1) Punč
Ten mezi tradiční vánoční nápoje patří naprosto bezesporu.
K jeho výrobě budete potřebovat:
- 500 ml červeného vína
- 200 ml rumu
- 800 ml
slabšího čaje - 140 g cukru krystal
- 3 pomeranče
- 1 citrón
- hřebíček
- celou
skořici
Postup výroby je snadný: čaj smícháte s cukrem, přilijete
vymačkanou šťávu z ovoce a vše poté přivedete k varu. Následně
přichází na řadu rum, víno a koření, které přidáte do směsi. Vše pečlivě
zahřejete až k bodu varu, sklenici ozdobíte plátkem pomeranče a můžete
podávat.
2) Svařené víno
Další oblíbený nápoj, na který mnoho z nás nedá
dopustit. Snadno si jej přitom můžete vyrobit i doma. Stačí vám k tomu:
- 700
ml červeného vína - 500 ml jablečného džusu
- 60 g cukru krupice
- 1 celá skořice
- 1 hvězdička badyánu
Víno a džus nalijete do hrnce, přidáte cukr a pečlivě
nápoj promícháte, aby se cukr rozpustil. Poté směs doplníte o koření a asi 15
minut zahříváte. Na rozdíl od punče však svařené víno nepřivádíte k varu!
Před samotným podáním si jej můžete trochu vylepšit ještě dvěma lžícemi svého
oblíbeného likéru, nebo jen sklenici ozdobit plátkem jablka.
3) Horká čokoláda
Ne každý holduje alkoholu, své místo mezi vánočními nápoji
má proto pochopitelně i oblíbená horká čokoláda. Pokud prahnete po nějaké,
která nebude chutnat jen jako obyčejné kakao, zkuste náš recept. Potřebovat
budete jen:
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g čokoládovo-oříškové pomazánky
Obě
ingredience přidejte do hrnce, zahřívejte je, a po rozpuštění pomazánky je
rozmíchejte dohladka. Čokoládu pak můžete ozdobit kopečkem šlehačky, nebo třeba
hrstí marshmallow bonbonů.
4) Vaječný koňak
Jistě se mezi námi najdou i tací, kteří holdují jemné chuti
dobrého vaječného koňaku. Doma si jej můžete připravit, pokud budete mít po
ruce
- 3 žloutky
- pytlík vanilkového cukru
- plechovku kondenzovaného mléka
- 300
ml rumu
Postup také není nijak složitý, stačí žloutky s cukrem ušlehat do
pěny a přidat kondenzované mléko. Směs je nutné ještě pořádně prošlehat, než do
ní vlijete rum. Poté už stačí nápoj jen nalít do skleněné lahve a nechat
zchladit v lednici, nebo třeba za oknem.
5) Grog
Co by to bylo za seznam vánočních nápojů, kdyby na něm
chyběl tolik oblíbený grog? Na tradiční recept je potřeba pouze
- rum
- voda
- krupicový cukr
- citrón
Ani postup není nijak obtížný, hrnek zalijete do 2/3
vodou, rozmícháte v něm 2 lžičky cukru, dolijete rumem a ozdobíte plátkem
citrónu. Postup si ale můžete ozvláštnit třeba přidáním koření, např. vanilky,
nebo skořice. Chuť bude díky tomu trochu jiná, jemnější.