Ničí se při pečení nutriční hodnota ovoce?

 Ničí se při pečení nutriční hodnota ovoce?

Tepelně upravené ovoce je základem pečení. Máte čerstvé ovoce
a toužíte po teplé pochoutce? Na podzim vedou jablka a hrušky, které skvěle
ladí se skořicí, zázvorem a ořechy. V létě zase zákusky s třešněmi a ostatním
sezónním ovocem
. Ničí se teplem živiny těchto plodů? Řekněme, že to tak není! Oslovili
jsme několik odborníků z oblasti dietetiky, abychom to zjistili.

Ničí vaření ovoce jeho živiny?

 Ničí se při pečení nutriční hodnota ovoce?

Vaření ovoce může snížit množství živin. O kolik, to závisí
na způsobu úpravy a na samotném ovoci. „Vaření ovoce ve vodě a vaření v tlakovém
hrnci odbourává více živin než jiné metody tepelné úpravy,“ říká Valerie Agyeman,
R.D. Při vaření ovoce se mohou živiny (hlavně rozpustná vláknina) vyplavovat do
vody. Ale to neznamená, že o ni musíme úplně přijít – Agyeman doporučuje spotřebovat
přebytečnou tekutinu na jiné recepty, které vyžadují vodu.

Zatímco některé živiny (jako je vitamin C) se varem
ztrácejí, jiné (jako lykopen) se stávají biologicky dostupnějšími. „Je
produktivnější jíst různé druhy ovoce v rozmanitých úpravách, než se starat o
to, že je jednou za čas uvaříte,“ říká dietoložka Maggie Moon, M.S. „Některé
údaje naznačují, že mnoho živin je dobře zachováno, i když je ovoce pečené,
grilované, restované nebo dušené
.“

Které plody obstojí lépe při vaření?  

Určité ovoce a dokonce i různé části stejného ovoce lépe
odolávají teplu a udržují si vitamíny a minerály. „Například jablka jsou dobrým
zdrojem vitaminu C, který při ale vaření dobře nepřečká,“ říká Moon. „Rozkládá
se, když je vystaven teplu, světlu a kyslíku.“

Víme ale, že jablečné slupka má vysoký obsah vlákniny a
antioxidačních flavonoidů, které dobře vydrží i za tepla. „Loupáním jablek se
zbavíme těchto živin mnohem více než při pečení,“
říká Moon.

Vitamíny A, E a K si lépe uchovávají obsah živin při
vystavení teplu než jiné vitamíny, tvrdí Moon. Mezi ovoce , které je obsahuje, patří:

  • Vitamin A: mango, růžový nebo červený grapefruit, meloun
  • Vitamin E: avokádo, ostružiny
  • Vitamin K: kiwi, švestky

Pro inspiraci uvádíme dva jednoduché recepty:

Perník s jablky

 Ničí se při pečení nutriční hodnota ovoce?

Je levný, rychlý a hlavně velmi chutný… Zkrátka si ho
zamiluje celá rodina.


Použité ingredience

  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 hrníček cukru – nejlépe moučkového
  • 1 balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrníčku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 hrníček mléka
  • 3 – 4 oloupaná a na plátky nakrouhaná jablka
  • 2 vejce
  • podle chuti můžeme přidat nasekané vlašské ořechy nebo
    rozinky namočené v rumu 

Návod k přípravě

Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, prášek do
perníku a kakao. Vše promícháme a přidáme olej nebo rozpuštěné máslo, mléko,
jablka a vejce. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 30 – 40
minut v předehřáté troubě (asi 200°C). 

Jablečný štrúdl z listového těsta

 Ničí se při pečení nutriční hodnota ovoce?

Tradiční moučník, který by se měl péci nejlépe z kvalitních
mírně nakyslých jablek.

Použité ingredience na dva štrúdly

  • 2 ks listového těsta baleného (rozváleného)
  • 6 jablek
  • 1 káv. lžička skořice
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 8 lžic strouhanky
  • 6 lžic rozinek namočených v rumu
  • 6 lžic nasekaných vlašských ořechů

Návod k přípravě

Listové těsto necháme chvíli v pokojové teplotě
povolit, potom rozvineme na vál (máme dva pláty). Posypeme pláty vrstvičkou
strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nakrouháme na plátky a
smícháme je s rozinkami a ořechy. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou.
Posypeme skořicí a cukrem. Těsto zavineme a tím vytvoříme 2 štrúdly. Potřeme
vejcem. Pečeme asi 20 – 30  minut v
předehřáté troubě (asi 200°C) dozlatova.

Štrúdl je nejlepší vlažný. Můžeme ho podávat s vanilkovou
zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Závěrem:

I když se v procesu tepelné úpravy ovoce může ztratit určitá
nutriční hodnota, není to něco, co by nás mělo trápit. Nejdůležitější je
soustředit se na to, abychom denně konzumovali dostatečné množství plodů, bez
ohledu na způsob přípravy.

Lékaři a výživoví specialisté postupně objevují, že to, co jíme, má rozhodující vliv na náš zdravotní stav. Objevte sílu opravdových potravin: Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu 

Přidej první komentář

Napsat komentář