V mnoha domácnostech je kuchyně více než jen prostor, kde
vaříme. Je to místo, kde trávíme společný čas. Udržování čistoty je tedy
nesmírně důležité – ale není to vždy snadné.
I když dostatečně často uklízíme kuchyň, existují některá
místa, která ne vždy dostanou tolik péče, kolik by mohla. Použijte tento
kontrolní seznam během víkendu, abyste si postupně zorganizovali úkoly a po
částech uklidili, aby toto centrum domova bylo krásně svěží. Koneckonců, úklid po
menších krůčkách je skutečně efektivnější – a je také méně skličující.
1) Pořádně vyčistěte vaši mikrovlnnou troubu
Jistě, otřeli jste rozprsknuté jídlo, ale když se budete
tomuto užitečnému přístroji více věnovat, bude vaší odměnou svěží kuchyně.
Jelikož je to zařízení, které s největší pravděpodobností využíváme, když jsme
více zaneprázdnění, je mimořádně příjemné, když bude čisté a připravené
k okamžitému použití.
Pro snadné ekologické čištění troubu jednoduše zapněte s
miskou vody s trochou citronu, až na pět minut – ale poté neotevírejte dvířka
alespoň po dobu 15 minut! Pára rozpustí usazeninou nečistotu a citron osvěží
vůni. Nakonec vytřete vnitřek trouby vlhkým hadříkem.
2) Vyčistěte odpadkový koš
Dalším předmětem, který může být někdy opomíjen, je samotný
odpadkový koš. Je třeba ho občas celý důkladně vyčistit s pomocí saponátu,
ale můžete také provést nenáročné kroky, které koš provoní.
Některé osvěžující prostředky, které můžete vyzkoušet,
zahrnují postříkání éterickým olejem nebo zasypání jedlou sodou či doma
vyrobeným citronovým práškem (usušená a rozemletá kůra z citronu) pro
zlepšení vůně.
3) Důkladně vyčistěte kávovar
Jedná se o často opomíjený objekt čištění, jednoduše proto,
že o tom nepřemýšlíme. Většina z nás používá kávovar každý den – rozhodně bychom
ho proto měli čistit. Jakmile všechny odnímatelné části omyjete, můžete vyčistit i všechny mechanismy pomocí jednoduchého roztoku octa a
vody.
4) Vyčistěte mixér
I když mixér umýváte po každém použití, neznamená to, že by se
nehodilo trochu hlubšího čištění. Pro čistění mixéru se osvědčuje nalít do něj
po použití trochu vody se saponátem a na chvíli ho zapnout. Potom vylijte
znečištěnou vodu a mísu důkladně umyjte. Těleso celého mixéru je potřeba dobře
dočistit kartáčkem případně hadříkem i na hůře přístupných místech.
5) Uspořádejte lednici
Místo toho, abyste jen přidávali nové potraviny, proč se
nesnažit dát vaší lednici plnohodnotné ošetření. Nejlepší je začít tím, že
vytvoříte seznam všech věcí, které máte v ledničce, a poté naplánujete, jak chcete mít jídlo uspořádané. Jednou za čas je vhodné vyndat
všechno jídlo z ledničky a vytřít ji hadříkem namočeným v octové
vodě. Mějte na paměti, že v ledničce je nejvíc chladno v dolní části,
tam tedy dáváme maso. Potraviny by měly být skladované v obalech. Zelenina patří do k tomu určených boxů. Dobrou vychytávkou je
umístit na dno boxu pěnovou podložku. Tou proteče na dno vlhkost ze
zeleniny, kterou pak snadno vytřete. Zelenina neleží ve vlhku a déle vydrží. Do
ledničky patří také pohlcovač pachů, který je potřeba měnit. Na displeji
moderních ledniček vidíte, jaká je v ledničce i mrazáku teplota, a tu
můžete regulovat, aby byla vždy správná. Při manipulaci s potravinami
postupujte rychle, aby se v ledničce příliš neoteplilo.
6) Vydrhněte krájecí prkénka
Další z kuchyňských nástrojů, které po použití vždy čistíme,
ale možná nepostupujeme dost důkladně. Když jejich
údržbě věnujeme nějaký čas navíc, mohou nám déle vydržet. Každé dva týdny by
měla být dřevěná krájecí prkénka dezinfikována octem a přibližně jednou za
měsíc byste měli zvážit důkladné vydrhnutí prkénka citronem a mořskou solí. A
je známé, že nikdy bychom neměli krájet na stejném neumytém prkénku zeleninu
nebo ovoce, když jsme na něm předtím krájeli syrové maso.
7) Vyměňte (nebo vydezinfikujte) houbičku na nádobí
Kdy jste naposledy vyměnili kuchyňskou houbičku? Nebo kdy
jste ji naposledy dobře vyčistili? Drží se v ní spousta bakterií, a proto
bychom ji měli dezinfikovat téměř každý den. Toxikoložka Rhea Mehta, Ph.D., doporučuje nechat houbičku
v zapnuté mikrovlnné troubě v mističce s vodou po dobu asi jedné
minuty a tím deaktivovat bakterie nebo dát houbičku spolu s nádobím do
myčky, pokud ji máte. Měli bychom ji měnit nejméně jednou za měsíc.
8) Vyčistěte odtok
Není nic horšího než páchnoucí odtok z dřezu, ale naštěstí
je osvěžení jednoduché. Použijte trochu octa! „Pokud bude v odpadu plíseň,
ocet se o to se postará,“ říká Becky Rapinchuk ze společnosti Clean Mama.
Udržování odpadu v čistotě vám usnadní, pokud budete ve dřezu používat
sítko, které vyčistíte vždy, když se v něm zachytí nějaké zbytky.
9) Pořiďte si do kuchyně rostlinu
Pokud ještě nemáte v kuchyni rostlinu nebo dvě, je čas
navštívit květinářství! Nejlepším řešením je vybrat si nějaké bylinky, kterým
se bude dařit buď uvnitř v místnosti nebo za oknem. Některé z oblíbených
možností pro kuchyni jsou oregano, bazalka, tymián a citronová tráva. Jejich
pěstování není náročné, a když je využijete při přípravě pokrmů, získají vaše
jídla ten patřičný šmrnc!
Jakmile si zvyknete průběžně věnovat své kuchyni zvýšenou péči, budete se cítit trochu klidnější,
až přijde čas na jarní úklid.
Čerstvé
bylinky jsou dekorativní, zdravé a chutné. Pozdvihnou každé jídlo. Tak je
neváhejte používat! Více se dozvíte v článku 5 důvodů, proč jsou
čerstvé bylinky skvělá volba