Ať už dodržujete stravu bezlepkovou, keto, paleo, nebo jen
hledáte zdravější alternativy potravin, je pravděpodobné, že jste už vyzkoušeli
některé zajímavé náhražky mouky, které slibují poskytnout více výživy než
tradiční bílá mouka. Mouka z mandlí či kokosových ořechů patří mezi
nejoblíbenější alternativy, a dále je zde také mouka rýžová, ovesná a žitná. Jedna
z posledních nových ingrediencí je však o něco neobvyklejší. Seznamte se
s banánovou moukou.
Co je to banánová mouka?
Nepřekvapí nás, že banánová mouka je vyrobena z banánů. „Vyrábí se ze zelených nezralých banánů, které
se sklidí, a poté oloupou, nakrájí, usuší a umelou na jemný prášek,“ říká odbornice
na výživu Rebecca Gawthorne, APD. Udává se, že
z 8 – 10 kg banánů se vyrobí 1 kg mouky. „Mouka je mírně sladká a
má lehkou texturu, takže jí lze nahradit bílou mouku téměř ve všech receptech.“
Je banánová mouka zdravá?
Jelikož je mouka vyrobena z banánů, budete z ní mít
stejné výhody, jaké získáte při konzumaci celých banánů. „Banánová mouka se
většinou skládá ze sacharidů, ale také poskytuje určité množství vlákniny a
bílkovin, přičemž neobsahuje téměř žádný tuk,“ říká certifikovaná dietoložka
Mia Syn, RDN. „Je to také skvělý zdroj draslíku, který je důležitý pro zdraví
srdce a svalů.“
Protože je mouka ze zelených nezralých banánů, má také vlastnosti
škrobu, který „působí jako probiotikum, které pomáhá živit dobré bakterie v
našem střevu a tím podporuje zdraví střev,“ vysvětluje Mia Syn. A i když jsou
banány přirozeně sladké, nemusíte se kvůli nízkému glykemickému indexu starat o
zvýšení hladiny cukru v krvi.
Dalším plusem je to, že banánová mouka pomáhá zmírňovat
odpad z výroby potravin. „Je to udržitelnější varianta, protože je vyrobena z
banánů, které jsou poškozené nebo nevypadají hezky,“ říká Gawthorne.
Pokud jde o to, jak si stojí ve srovnání s jinými
alternativami mouky, záleží to na tom, co hledáte. „Je přirozeně bezlepková a neobsahuje
ořechy, a dodá jídlu větší nutriční hodnotu,“ říká Syn, takže je to skvělá
náhrada pro kohokoli s určitými dietními omezeními. Jiné alternativy mouky,
jako je mandlová mouka, mají vyšší obsah bílkovin – ale banánová mouka zase nabízí
více draslíku a podporuje zdraví střeva.
K čemu můžete použít banánovou mouku?
Za prvé: Chutná banánová mouka jako banány? Stručně řečeno, u
plantejnové mouky (Green Plantain) zní odpověď ne. Protože banánová mouka je
vyrobena ze zelených banánů, nemá chuť sladkých zralých banánů. Může být mírně nasládlá,
ale není to příliš patrné.
Protože má tato mouka neutrální chuť, je poměrně snadné
nahradit s ní bílou mouku. „Je velmi univerzální a lze ji použít ve všech možných
receptech, nejen při pečení,“ říká Gawthorne. Jako nejjednodušší navrhuje
použití množství 3 šálku banánové mouky za 1 šálek bílé mouky. Důvodem je vyšší
obsah škrobu. „A pokud potřebujete, aby těsto nakynulo, přidejte 2 lžičky prášku
na pečení na 1 šálek banánové mouky.“
„Kromě pečení můžete použít banánovou mouku jako
zahušťovadlo v polévkách, dušených masech a dokonce i smoothies,“ říká Syn. Vyzkoušejte
to nejprve s jednou polévkovou lžící, a postupně můžete přidávat. Ve
skutečnosti neexistují žádné limity, pokud jde o přidávání této ovocné mouky do
jídel.
Při vaření s banánovou moukou je třeba mít na paměti, že
díky vysokému obsahu škrobu absorbuje více tekutiny než jiné mouky. Pokud tedy chcete
připravit něco lehkého a nadýchaného, ?? je pro dosažení optimálních výsledků
lepší zvolit jinou možnost.
Banánovou mouku
s oblibou zařazují do svého jídelníčku lidé, kteří se snaží
zhubnout. Dokáže totiž zasytit na dlouhou dobu. Mouka je vhodná také pro
diabetiky. Zpomaluje průchod jídla střevem a zabraňuje kolísání hladiny cukru
v krvi. Díky obsahu výživných látek je pro
naše tělo velmi prospěšná, a tak určitě stojí za to ji vyzkoušet.
To, co jíme, má rozhodující vliv na náš zdravotní stav. Mohl by vás zajímat také článek 12 trendů pro zdraví a wellness v roce 2020