Velká chyba, kterou děláme při keto dietě + co s tím?

 Velká chyba, kterou děláme při keto dietě + co s tím?

Co dělat a co nedělat při keto dietě je poměrně dobře známé. Má
převládat protein a zdravé tuky, za každou cenu se musíme vyhýbat sacharidům a
udržovat svůj cukr na minimu. Můžeme si zopakovat, že během
keto diety máme udržovat zvýšenou hladinu ketonů v krvi. Díky tomu je
ovlivněna řada fyziologických procesů v lidském organismu. Jak
k tomu dochází? Vedle půstu či hladovění je ketogenní dieta jediným
stravovacím stylem, při kterém lidské tělo přepne do režimu odborně nazývaného ketóza. Během
ketózy tělo v játrech vytváří látky zvané ketony, které zásobují tělo energetickými
substráty namísto glukózy, které je v organismu mnohem méně než
při běžném stravování. Proč je to výhodné? Lidské tělo si totiž tvoří
ketony z tuků. Proto je keto dieta považována za efektivní nástroj pro
redukci tukové tkáně. A jaké je správné rozdělení živin při keto stravování? Sacharidy
0–5 %, bílkoviny 15–20 %, tuky 75–80 %. 
              

Dietoložka a diabetoložka Ali Miller, R.D.,
si  myslí, že dodržovat keto dietu není
tak jednoduché

 Velká chyba, kterou děláme při keto dietě + co s tím?

Většina lidí se domnívá, že je zdravé, když nahradí cukr
nekalorickými umělými sladidly. Při keto dietě  se omezuje cukr, protože může vést ke
zvýšení hladiny glukózy v krvi a neovladatelným „chutím“. Nekalorická
sladidla jsou však také škodlivá.

Rozloučíme se s cukrem, což je dobrá věc. Ale závislost na
cukru nahrazujeme jinou zneužívanou látkou: nekalorickými sladidly. A ať
už jsou chemického původu nebo „přírodní“, většina z nich způsobuje zažívací
potíže. Podle Ali Miller jsou sladidla s nulovým obsahem kalorií
bakteriostatická, což znamená, že mohou likvidovat užitečné bakterie ve
střevech
, a tím bránit zdravému mikrobiomu v těle.

 Velká chyba, kterou děláme při keto dietě + co s tím?

Miller dále říká, že sladidla s nulovým obsahem kalorií vyvolávají
podobnou glukózovou odpověď jako tradiční cukr. Na vašem jazyku je receptor
chuti zvaný „glukagon-like peptid“ (GLP1), který způsobuje, že vaše tělo
reaguje na sladkou chuť. Takže i když možná nejíte sladké nezdravé jídlo, vaše
tělo může stále reagovat na samotnou sladkou chuť. V naší společnosti převládá škodlivá norma,
že po jídle potřebujeme něco „sladkého“. Přesvědčujeme sami sebe, že nám při
použití umělých sladidel nic nehrozí, i když bychom si raději měli odvykat
od sladkých chutí
v našem jídelníčku a zaměřit se spíš na hodnotná, vychucená
slaná jídla.

Vyvážené formy cukru – stejně jako obsah cukru v ovoci –
jsou zdravé pro vyrovnanou stravu keto. Lidé mají často falešný koncept keto. „Ale
dokud metabolicky produkujete ketony, stále jste v keto,“ říká dietoložka. To
znamená, že i když použijete v receptu nějaký kokosový cukr, stále máte možnost
dodržovat keto dietu, kdy vaše tělo vytváří dostatek ketonů.

 Velká chyba, kterou děláme při keto dietě + co s tím?

Sečteno a podtrženo: Pokud si vezmete trochu kokosového
cukru nebo polovinu banánu, tato sladidla bývají vhodnější pro váš zažívací
systém než půl šálku umělého sladidla erythritol.

O keto dietě naleznete na Internetu mnoho informací. Ať už
je to průvodce pro začátečníky nebo seznam potravin vhodných pro tuto dietu. Můžete
se podívat také na článek 12 trendů pro
zdraví a wellness v roce 2020

Přidej první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.