3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

Přicházející jaro se hlásí tím, že začínají kvést první
jarní květiny a zahřívají nás příjemné sluneční paprsky.  Po dlouhém období chladných zimních dnů se
objevuje touha po obnovení životních sil a zdraví. Pro mne je jaro o jemné očistě,
říká expertka na funkční výživu Liz Moody. Citlivě probouzím své tělo ze zimního
spánku. A nikdy nezapomínám udělat tyto tři věci:

1) Vyčistím spíž

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

Jarní úklid se už nebere tak doslova, ale já ráda dodržuji
některé tradiční činnosti, už jen proto, že bych je jinak asi neudělala. Jaro
je dokonalou připomínkou, že bych měla probrat svou spíž a lednici, a vyhodit všechny
prošlé potraviny, které se v uplynulém roce nahromadily v nepřehledných
štosech.

Mít čistou spíž a ledničku šetří peníze (nikdy si nekoupíte znovu
to, co už doma máte, a často vás napadne udělat večeři ze surovin, které už jsou
k dispozici). Také si vytvoříte prostor pro hojnost nové sezóny (začínají
farmářské trhy!). Naučila jsem se jednu věc, a sice seskupit podobné věci na
jednom místě, například ořechy a semínka, druhy mouky, těstoviny, luštěniny. To
by vám mohlo dost pomoci.

2) Změním jídelníček

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

Je tu jedna zásadní dietní změna, kterou dělám na jaře. Po
zimě plné vařené kořenové zeleniny začnu nakládat na svůj talíř lehčí zelenější
syrovou zeleninu nové sezóny. Jsem velký fanoušek zdravotních i finančních
přínosů konzumace sezónních produktů (pokud jste se někdy pokoušeli nakupovat
třeba maliny v zimě, vaše peněženka ví, o čem mluvím). Také si myslím, že
psychologické přínosy sezónních potravin jsou často přehlíženy. Naplnění talíře
chřestem, ostrými jednohubkami s česnekem a čerstvým křupavým hráškem křísí mou
lásku k jídlu.

Ajurvédští praktici věří, že našemu tělu na jaře a v létě
lépe vyhovují lehčí svěží jídla, což je podle mne velmi vítané po dušených a
pečených pokrmech, které jsem si užívala v zimě. Změna ale nemusí být příliš důrazná.

3) Sbírám pampelišky

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

I když si můžete koupit pampeliškový čaj kdykoliv, čerstvé
pampelišky mají hlavní sezónu na jaře, a pro mne se ukázal pampeliškový čaj pro
své jemné čistící účinky jako perfektní výživový restart. V jedné studii bylo
zjištěno, že pampeliška zvyšuje schopnost jater likvidovat toxiny ve vašem těle
o 244 %. Ayurveda také navrhuje, abychom na jaře jedli jídlo s hořkou chutí, a
nádherná hořká příchuť pampelišek toto perfektně splňuje.

Z čerstvých květů pampelišek si můžete sami připravit
pampeliškový med nebo pampeliškový sirup. Mají pozitivní vliv na alergie. Čerstvé
listy se používají do jarních salátů. Pro osoby se zanesenými játry se
doporučuje sníst v době výskytu pampelišek 3x denně dva čerstvé listy. Lidem
s diabetem pomáhá sníst každý den pět stonků pampelišky, bez květu. Pampelišky
je třeba sbírat v čistém přírodním prostředí. Platí, že čím jsou listy
větší, tím jsou chutnější. Na čaj se využívá také sušený nebo pražený
pampeliškový kořen.

Čaj z listů pampelišky a kopřivy

  • 1 díl listů pampelišky
  • 2-3 díly listů kopřivy

Do vroucí vody vhodíme hrst
čerstvých omytých listů a přivedeme znovu k varu, odstavíme na 20-30 minut
pod pokličkou, scedíme, zchladíme a pijeme dle potřeby. Tento čaj má mimořádné
terapeutické účinky.

Čaj z květů pampelišky

  • 12 květů pampelišky
  • 1 litru vody
  • Med či cukr podle chuti

Květy zalijeme půllitrem vařící vody, nádobu přikryjeme
a necháme louhovat deset minut. Čaj se podává po půl skleničce
třikrát denně. Pampeliškový čaj z květů se doporučuje při zánětech
dutiny ústní, krku a průdušek. Květy pampelišky jsou velkým pomocníkem
při nemocech jako chřipka či angína.

Čaj z kořene pampelišky

  • 1 pol. lžíce praženého kořene pampelišky
  • 1 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 semínko kardamonu
  • 350 ml vody

Med či cukr

Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu a
povaříme na mírném plamenu 5 – 10 minut. Necháme zchladnout a přidáme med. Výzkumníci z katedry biochemie university Windsor v Kanadě
zjistili, že kořen z pampelišky mimo jiné účinně zabíjí rakovinné buňky
bez negativního vlivu na jiné buňky v těle.

Pampelišky jsou nejen velice estetické, ale mají také mimořádné
léčivé schopnosti. Naučte se využívat je k prevenci a léčení nemocí a k dosažení
optimálního zdraví.

Mohl by vás také zajímat náš článek 15 skvělých rad, jak se dožít vysokého věku!

Přidej první komentář

Napsat komentář