3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru
24. 03. 2019, Kategorie Rady a návody
423 shlédnutí

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

https://www.mindbodygreen.com/articles/easy-detox-practices-spring-clean-your-body

Přicházející jaro se hlásí tím, že začínají kvést první jarní květiny a zahřívají nás příjemné sluneční paprsky.  Po dlouhém období chladných zimních dnů se objevuje touha po obnovení životních sil a zdraví. Pro mne je jaro o jemné očistě, říká expertka na funkční výživu Liz Moody. Citlivě probouzím své tělo ze zimního spánku. A nikdy nezapomínám udělat tyto tři věci:

1) Vyčistím spíž

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

Jarní úklid se už nebere tak doslova, ale já ráda dodržuji některé tradiční činnosti, už jen proto, že bych je jinak asi neudělala. Jaro je dokonalou připomínkou, že bych měla probrat svou spíž a lednici, a vyhodit všechny prošlé potraviny, které se v uplynulém roce nahromadily v nepřehledných štosech.


Mít čistou spíž a ledničku šetří peníze (nikdy si nekoupíte znovu to, co už doma máte, a často vás napadne udělat večeři ze surovin, které už jsou k dispozici). Také si vytvoříte prostor pro hojnost nové sezóny (začínají farmářské trhy!). Naučila jsem se jednu věc, a sice seskupit podobné věci na jednom místě, například ořechy a semínka, druhy mouky, těstoviny, luštěniny. To by vám mohlo dost pomoci.

2) Změním jídelníček

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

Je tu jedna zásadní dietní změna, kterou dělám na jaře. Po zimě plné vařené kořenové zeleniny začnu nakládat na svůj talíř lehčí zelenější syrovou zeleninu nové sezóny. Jsem velký fanoušek zdravotních i finančních přínosů konzumace sezónních produktů (pokud jste se někdy pokoušeli nakupovat třeba maliny v zimě, vaše peněženka ví, o čem mluvím). Také si myslím, že psychologické přínosy sezónních potravin jsou často přehlíženy. Naplnění talíře chřestem, ostrými jednohubkami s česnekem a čerstvým křupavým hráškem křísí mou lásku k jídlu.


Ajurvédští praktici věří, že našemu tělu na jaře a v létě lépe vyhovují lehčí svěží jídla, což je podle mne velmi vítané po dušených a pečených pokrmech, které jsem si užívala v zimě. Změna ale nemusí být příliš důrazná.

3) Sbírám pampelišky

3 snadné kroky pro jarní očistnou kúru

I když si můžete koupit pampeliškový čaj kdykoliv, čerstvé pampelišky mají hlavní sezónu na jaře, a pro mne se ukázal pampeliškový čaj pro své jemné čistící účinky jako perfektní výživový restart. V jedné studii bylo zjištěno, že pampeliška zvyšuje schopnost jater likvidovat toxiny ve vašem těle o 244 %. Ayurveda také navrhuje, abychom na jaře jedli jídlo s hořkou chutí, a nádherná hořká příchuť pampelišek toto perfektně splňuje.


Z čerstvých květů pampelišek si můžete sami připravit pampeliškový med nebo pampeliškový sirup. Mají pozitivní vliv na alergie. Čerstvé listy se používají do jarních salátů. Pro osoby se zanesenými játry se doporučuje sníst v době výskytu pampelišek 3x denně dva čerstvé listy. Lidem s diabetem pomáhá sníst každý den pět stonků pampelišky, bez květu. Pampelišky je třeba sbírat v čistém přírodním prostředí. Platí, že čím jsou listy větší, tím jsou chutnější. Na čaj se využívá také sušený nebo pražený pampeliškový kořen.

Čaj z listů pampelišky a kopřivy

  • 1 díl listů pampelišky
  • 2-3 díly listů kopřivy

Do vroucí vody vhodíme hrst čerstvých omytých listů a přivedeme znovu k varu, odstavíme na 20-30 minut pod pokličkou, scedíme, zchladíme a pijeme dle potřeby. Tento čaj má mimořádné terapeutické účinky.

Čaj z květů pampelišky

  • 12 květů pampelišky
  • ½ litru vody
  • Med či cukr podle chuti

Květy zalijeme půllitrem vařící vody, nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut. Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně. Pampeliškový čaj z květů se doporučuje při zánětech dutiny ústní, krku a průdušek. Květy pampelišky jsou velkým pomocníkem při nemocech jako chřipka či angína.

Čaj z kořene pampelišky

  • 1 pol. lžíce praženého kořene pampelišky
  • ½ lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 semínko kardamonu
  • 350 ml vody

Med či cukr

Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu a povaříme na mírném plamenu 5 – 10 minut. Necháme zchladnout a přidáme med. Výzkumníci z katedry biochemie university Windsor v Kanadě zjistili, že kořen z pampelišky mimo jiné účinně zabíjí rakovinné buňky bez negativního vlivu na jiné buňky v těle.


Pampelišky jsou nejen velice estetické, ale mají také mimořádné léčivé schopnosti. Naučte se využívat je k prevenci a léčení nemocí a k dosažení optimálního zdraví.

Mohl by vás také zajímat náš článek 15 skvělých rad, jak se dožít vysokého věku!


Oblíbené články

3 důvody proč cestovat 3 důvody proč cestovat

 Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu

3 tipy na filmy, které vás dostanou 3 tipy na filmy, které vás dostanou

4 důvody, proč novoroční předsevzetí nefungují 4 důvody, proč novoroční předsevzetí nefungují

10 bezvadných dárků pro muže, kterého milujete 10 bezvadných dárků pro muže, kterého milujete

7 potravin, jejichž zbytky můžete v kuchyni skvěle využít 7 potravin, jejichž zbytky můžete v kuchyni skvěle využít

6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem 6 potravin, které můžete zdravě nahradit avokádem

5 signálů které napovídají, že je čas změnit zaměstnání 5 signálů které napovídají, že je čas změnit zaměstnání

6 tipů, co udělat po maturitě 6 tipů, co udělat po maturitě

4 kroky, které udělají vaše nákupy v supermarketu více udržitelné 4 kroky, které udělají vaše nákupy v supermarketu více udržitelné

 Napište si e-mail do budoucnosti! Napište si e-mail do budoucnosti!

4 věci, které můžete odkoukat od modelek 4 věci, které můžete odkoukat od modelek

50 vět, které by každá dívka měla umět říct své nejlepší kamarádce 50 vět, které by každá dívka měla umět říct své nejlepší kamarádce

7 tipů, jak přežít dlouhou cestu letadlem 7 tipů, jak přežít dlouhou cestu letadlem

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla 11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

10 chyb při vaření 10 chyb při vaření

Komentáře

    Vložit nový komentář