Recept na nejlepší vánoční cukroví

 Recept na nejlepší vánoční cukroví

Celý rok si tady připomínáme, že s cukrem bychom měli
v jídle šetřit a s bílou moukou také. Ale co kdybychom udělali
výjimku alespoň na Vánoce a dopřáli si tradiční vánoční cukroví? Nic totiž nenavodí vánoční atmosféru tak,
jako byt provoněný čerstvě upečeným cukrovím. Kromě toho je v cukroví také
mnoho zdravých surovin. Vezměte si například vlašské a lískové oříšky nebo
mandle.

Vlašské ořechy zklidňují nervy, chrání tělo před
buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami
srdce a obecně před cévními chorobami i rakovinou. Jsou zdrojem vysoce
kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitamíny, minerály a
železo. Pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu.
Příznivě ovlivňují ledviny, plíce a tlusté střevo. Díky vitamínům skupiny B
prospívají pokožce, vlasům a nehtům. Všechny ořechy mají kladný vliv na fungování
mozku.

Lískové oříšky obsahují mononasycené tuky, které
pozitivně působí na hladinu LDL (špatný tuk), snižují cholesterol a cukr v krvi.
Jsou proto vhodné pro lidi s cukrovkou druhého typu. Mimo toho
prospívají očím a napomáhají zpomalovat proces stařecké demence. 

Mandle obsahují nejvíc vlákniny ze všech oříšků. Mají
blahodárný vliv na funkci střev, dodávají našemu organizmu antioxidanty, vitamín
E a další látky, které snižují hladinu LDL a rovněž cholesterolu a cukru v
krvi. 

Všechny vyjmenované ořechy můžeme zařadit mezi superpotraviny,
a měli bychom je mít ve svém jídelníčku v přiměřeném množství po celý
rok
.

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví
Do cukroví patří samozřejmě mouka. Tady se nevyplatí šetřit. Doporučuji
použít hladkou špaldovou mouku. Je sice o něco dražší než běžná bílá mouka, ale
zato obsahuje nejvíc bílkovin ze všech obilovin. Vyrábí se z pšenice špaldy.
Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává
si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Je
bohatá zejména na hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy B1,
B2 a PP. Pozitivně působí na imunitní systém. Odborníci na zdravou výživu
proto radí konzumovat ji při potížích s trávením. Beta-karoten a tiokyanát
podporují regeneraci buněk a chrání před infekcemi. Podle některých odborníků
má dokonce protirakovinné účinky.

Důležité je také to, jaké použijeme máslo. Také tady
se vyplatí použít čerstvé kvalitní máslo, já mám nejraději nějaké české.
Nenechám se nalákat na máslo ve slevě za 25,- Kč. A už vůbec nedávám do těsta
nějaký ztužený tuk. Když už si dáme tu práci, chceme mít cukroví co nejlepší!

Co se týká cukru, používám do cukroví nerafinovaný práškový
třtinový cukr
. Je o mnoho zdravější než bílý rafinovaný cukr. Také jsem si
zvykla cukroví, které je doporučováno podle receptu ještě teplé obalit
v cukru, radši nechat neobalené, a jenom trochu pocukrovat
z cukřenky.

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví

A teď už nám zbývá „jenom“ voňavé koření. I tady je lepší
použít koření ze specializovaného obchůdku než ze supermarketu. A například porcovaný
vanilkový cukr je také lepší takový, který obsahuje opravdovou vanilku, než ten,
který obsahuje pouze vanilinové aroma.

A teď, když už máme připravené všechny suroviny, můžeme se
pustit do pečení. Raději si vyhraďte dostatek času, aby se vám pečení
neprotáhlo do noci. To už by se místo radosti mohla dostavit únava. A když si
k práci pustíte nějaké hezké koledy a připravíte si třeba šálek voňavého
vánočního čaje nebo punče, půjde vám to ještě lépe od ruky.

Tipy na tradiční cukroví, já je mám od babičky Haničky:

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla (rozkrájeného na menší kousky)
  • 70 g cukru moučka
  • 120 g jemně mletých oříšků (vlašské, lískové nebo mandle)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůra z půlky citronu
  • 1 žloutek
  • cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem na
    posypání po upečení


Z přísad rukama rychle zpracujeme těsto (můžeme použít
robot) a bochánek necháme odpočinout v chladu asi na 1 hod. Potom na válu uděláme váleček, ze kterého nakrájíme stejné menší kousky.
Z těch vytvaruje rohlíčky, které rozložíme na pečící papír na plech a
upečeme v předem vyhřáté troubě. Pečeme na 180° asi  12 – 14 min. Rohlíčky by
měly začít vonět a zespoda by měly mít barvu dorůžova. Necháme je vychladnout, a
poté posypeme cukrem s vanilkou.

Medvědí pracny

  • 230 g hladké mouky
  • 180 g másla (rozkrájeného na menší kousky)
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g jemně mletých oříšků (vlašské)
  • 1 žloutek
  • 3 rozemleté hřebíčky
  • 1/2  lžičky skořice
  • 2  lžičky kakaa
  • kůra z půlky citronu
  • cukr moučka na posypání po upečení

Potřebujeme formičky na pracny – radši menší tvary. Z uvedených surovin
vypracujeme těsto a bochánek necháme odpočinout v chladu. Opět si uděláme
váleček, který nakrájíme na přiměřené kousky. Kousky těsta vtlačíme do formiček a rozložíme na plech. Pečeme na 180° asi 11 – 13 min.
dorůžova. Vychladlé vyklopíme z formiček a pocukrujeme. Cukroví děláme
trochu v předstihu, aby se uleželo.

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví 

Linecké cukroví 

  • 250 g hladké mouky
  • 160 g másla (rozkrájeného na menší kousky)
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • marmeláda na slepení

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a bochánek necháme
odpočinout v chladu. Rozválíme na tenčí plát a vykrajujeme kolečka nebo
jiné tvary. Do některých vykrojíme uvnitř kolečko. Pečeme na plechu
s pečícím papírem na 180° asi 8 – 10 min. Jako ostatní cukroví pečlivě
hlídáme. Vychladlé slepíme marmeládou.

Máme upečeno, a vánoční cukroví bude jistě ozdobou každého štědrovečerního stolu. Také ho můžeme část zabalit
do malých papírových krabiček a obdarovat některé z našich blízkých, kteří
to sami nezvládají. Určitě jim to udělá velkou radost. Dobrou chuť a Veselé
Vánoce!

Chcete vědět, jak si co nejlépe užít atmosféru Vánoc? Přečtěte si o tom v článku 6 rad, jak si Vánoce užít v klidu a pohodě

 

 

Přidej první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.