Recept na nejlepší vánoční cukroví
06. 12. 2020, Kategorie Rady a návody
250 shlédnutí

Recept na nejlepší vánoční cukroví

Majka Dušková

Celý rok si tady připomínáme, že s cukrem bychom měli v jídle šetřit a s bílou moukou také. Ale co kdybychom udělali výjimku alespoň na Vánoce a dopřáli si tradiční vánoční cukroví? Nic totiž nenavodí vánoční atmosféru tak, jako byt provoněný čerstvě upečeným cukrovím. Kromě toho je v cukroví také mnoho zdravých surovin. Vezměte si například vlašské a lískové oříšky nebo mandle.

Vlašské ořechy zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce a obecně před cévními chorobami i rakovinou. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitamíny, minerály a železo. Pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují ledviny, plíce a tlusté střevo. Díky vitamínům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům. Všechny ořechy mají kladný vliv na fungování mozku.


Lískové oříšky obsahují mononasycené tuky, které pozitivně působí na hladinu LDL (špatný tuk), snižují cholesterol a cukr v krvi. Jsou proto vhodné pro lidi s cukrovkou druhého typu. Mimo toho prospívají očím a napomáhají zpomalovat proces stařecké demence. 

Mandle obsahují nejvíc vlákniny ze všech oříšků. Mají blahodárný vliv na funkci střev, dodávají našemu organizmu antioxidanty, vitamín E a další látky, které snižují hladinu LDL a rovněž cholesterolu a cukru v krvi. 

Všechny vyjmenované ořechy můžeme zařadit mezi superpotraviny, a měli bychom je mít ve svém jídelníčku v přiměřeném množství po celý rok.

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví
Do cukroví patří samozřejmě mouka. Tady se nevyplatí šetřit. Doporučuji použít hladkou špaldovou mouku. Je sice o něco dražší než běžná bílá mouka, ale zato obsahuje nejvíc bílkovin ze všech obilovin. Vyrábí se z pšenice špaldy. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Je bohatá zejména na hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy B1, B2 a PP. Pozitivně působí na imunitní systém. Odborníci na zdravou výživu proto radí konzumovat ji při potížích s trávením. Beta-karoten a tiokyanát podporují regeneraci buněk a chrání před infekcemi. Podle některých odborníků má dokonce protirakovinné účinky.


Důležité je také to, jaké použijeme máslo. Také tady se vyplatí použít čerstvé kvalitní máslo, já mám nejraději nějaké české. Nenechám se nalákat na máslo ve slevě za 25,- Kč. A už vůbec nedávám do těsta nějaký ztužený tuk. Když už si dáme tu práci, chceme mít cukroví co nejlepší!

Co se týká cukru, používám do cukroví nerafinovaný práškový třtinový cukr. Je o mnoho zdravější než bílý rafinovaný cukr. Také jsem si zvykla cukroví, které je doporučováno podle receptu ještě teplé obalit v cukru, radši nechat neobalené, a jenom trochu pocukrovat z cukřenky.

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví

A teď už nám zbývá „jenom“ voňavé koření. I tady je lepší použít koření ze specializovaného obchůdku než ze supermarketu. A například porcovaný vanilkový cukr je také lepší takový, který obsahuje opravdovou vanilku, než ten, který obsahuje pouze vanilinové aroma.

A teď, když už máme připravené všechny suroviny, můžeme se pustit do pečení. Raději si vyhraďte dostatek času, aby se vám pečení neprotáhlo do noci. To už by se místo radosti mohla dostavit únava. A když si k práci pustíte nějaké hezké koledy a připravíte si třeba šálek voňavého vánočního čaje nebo punče, půjde vám to ještě lépe od ruky.

Tipy na tradiční cukroví, já je mám od babičky Haničky:

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla (rozkrájeného na menší kousky)
  • 70 g cukru moučka
  • 120 g jemně mletých oříšků (vlašské, lískové nebo mandle)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůra z půlky citronu
  • 1 žloutek
  • cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem na posypání po upečení


Z přísad rukama rychle zpracujeme těsto (můžeme použít robot) a bochánek necháme odpočinout v chladu asi na 1 hod. Potom na válu uděláme váleček, ze kterého nakrájíme stejné menší kousky. Z těch vytvaruje rohlíčky, které rozložíme na pečící papír na plech a upečeme v předem vyhřáté troubě. Pečeme na 180° asi  12 - 14 min. Rohlíčky by měly začít vonět a zespoda by měly mít barvu dorůžova. Necháme je vychladnout, a poté posypeme cukrem s vanilkou.

Medvědí pracny

  • 230 g hladké mouky
  • 180 g másla (rozkrájeného na menší kousky)
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g jemně mletých oříšků (vlašské)
  • 1 žloutek
  • 3 rozemleté hřebíčky
  • 1/2  lžičky skořice
  • 2  lžičky kakaa
  • kůra z půlky citronu
  • cukr moučka na posypání po upečení

Potřebujeme formičky na pracny – radši menší tvary. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a bochánek necháme odpočinout v chladu. Opět si uděláme váleček, který nakrájíme na přiměřené kousky. Kousky těsta vtlačíme do formiček a rozložíme na plech. Pečeme na 180° asi 11 - 13 min. dorůžova. Vychladlé vyklopíme z formiček a pocukrujeme. Cukroví děláme trochu v předstihu, aby se uleželo.

 Upečte si nejlepší vánoční cukroví 

Linecké cukroví 

  • 250 g hladké mouky
  • 160 g másla (rozkrájeného na menší kousky)
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • marmeláda na slepení

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a bochánek necháme odpočinout v chladu. Rozválíme na tenčí plát a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. Do některých vykrojíme uvnitř kolečko. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 180° asi 8 - 10 min. Jako ostatní cukroví pečlivě hlídáme. Vychladlé slepíme marmeládou.

Máme upečeno, a vánoční cukroví bude jistě ozdobou každého štědrovečerního stolu. Také ho můžeme část zabalit do malých papírových krabiček a obdarovat některé z našich blízkých, kteří to sami nezvládají. Určitě jim to udělá velkou radost. Dobrou chuť a Veselé Vánoce!

Chcete vědět, jak si co nejlépe užít atmosféru Vánoc? Přečtěte si o tom v článku 6 rad, jak si Vánoce užít v klidu a pohodě

 

 

Věříte, že nad každým z nás bdí anděl?
Ano (60 %)
Ne (28 %)
Nevím (12 %)

Oblíbené články

9 pohotových odpovědí na otázku, proč nic neříkáte 9 pohotových odpovědí na otázku, proč nic neříkáte

 Jak na finance během studií Jak na finance během studií

8 tipů na lepší sex 8 tipů na lepší sex

10 nejhorších mužských zlozvyků a jak si s nimi poradit 10 nejhorších mužských zlozvyků a jak si s nimi poradit

4 tipy, jak vybírat dárky (nejen) o Vánocích 4 tipy, jak vybírat dárky (nejen) o Vánocích

10 kosmetických tipů, které vám pomohou k dokonalosti na všech fotkách 10 kosmetických tipů, které vám pomohou k dokonalosti na všech fotkách

4 základní rady pro perfektní domácí manikúru 4 základní rady pro perfektní domácí manikúru

3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey 3 tradiční techniky zpracování kávy - washed, natural, honey

8 tipů, jak ušetřit peníze 8 tipů, jak ušetřit peníze

5 důvodů, proč jsou čerstvé bylinky skvělá volba 5 důvodů, proč jsou čerstvé bylinky skvělá volba

2 důvody, proč selhání neznamená konec, ale začátek 2 důvody, proč selhání neznamená konec, ale začátek

3 důvody, proč sportovat #LikeAGirl 3 důvody, proč sportovat #LikeAGirl

4 důvody, proč si dodat odvahu a studovat v zahraničí 4 důvody, proč si dodat odvahu a studovat v zahraničí

8 snadných tipů na lepší spaní 8 snadných tipů na lepší spaní

4 další věci, které vás na vysoké škole překvapí 4 další věci, které vás na vysoké škole překvapí

8 svatebních trapasů, aneb na co si dát na své svatbě pozor 8 svatebních trapasů, aneb na co si dát na své svatbě pozor

Komentáře

    Vložit nový komentář