3 rady, jak využít fialky v kuchyni
29. 04. 2018, Kategorie Rady a návody
1672 shlédnutí

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

Péťa Stenzelová

Jaro je v plném proudu. Venku to kvete a krásně voní, všemožné rostlinky vystrkují hlavičky a derou se za sluncem. Je přitom jasné, že jejich potenciál je mnohem větší, než jen lahodit oku. To je i případ fialek, které však mnoho z nás chybně přehlíží. Pojďme to napravit, vždyť z fialek se toho dá vytvořit tolik, že se nejspíš budete divit!


1) Fialkový sirup

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

V tomto případě budeme pracovat s celými květy fialek – potřebovat jich budeme asi jednu větší hrst. Dále si do rendlíku nalijeme dva hrnky vody, přidáme fialky a vše necháme na mírném plameni zhruba 10 minut vařit. Výslednou tekutinu, která bude mimochodem zelená, pak scedíme přes plátno a vrátíme na plotnu. Do tekutiny přidáme dvě lžíce cukru, pomalu ji mícháme a čekáme, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile k tomu dojde, přidáme šťávu z citrónu. Tekutina se přitom zbarví do fialova (pokud však přidáte citronu moc, zbarví se odvar do červena!). Šťávu pak můžeme používat namísto sirupu do vody.


2) Fialkový cukr

Skvělou přísadou na pečení provoněných sladkostí je fialkový cukr. Jeho příprava je přitom extrémně jednoduchá. Stačí si připravit 20 gramů krupicového cukru a hrst fialek, respektive jejich lístečků. Ty pečlivě vytrhejte z jejich zelených kalíšků. Vše poté vložte do mlýnku a promelte. Ne příliš, aby se krystalky cukru zcela nerozmačkaly. Výsledný cukr už pak stačí jen nechat proschnout, a poté používat při pečení. Výborný je třeba v máslových sušenkách.


3) Fialky v cukru

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

Tentokrát nepůjde o přísadu, ale o ozdobu. Cukrové fialky totiž dokážou rozzářit a ozvláštnit každý moučník. I tentokrát je příprava snadná – květy fialek stačí jen potřít bílkem z vajíčka a poté je posypat moučkovým cukrem. Fialky už pak jen necháte proschnout. Pokud se je však nerozhodnete použít hned, dejte si pozor na to, jak je skladujete. Potřebují totiž temné místo, na které je odnesete v pečlivě uzavřené krabičce či sklenici.

 

Vaříte rádi? Tak si určitě přečtěte článek 10 chyb při vaření, abyste se ujistili, že žádnou z nich neděláte!

Cítíte se někdy nedoceněně?
Ano (69 %)
Ne (11 %)
Nevím (20 %)

Oblíbené články

 Napište si e-mail do budoucnosti! Napište si e-mail do budoucnosti!

7 věcí, které by si muži přáli, aby o nich ženy věděly 7 věcí, které by si muži přáli, aby o nich ženy věděly

16 nápadů, jak trefně odpovědět na dotěrný požadavek, ať se trochu usmějete 16 nápadů, jak trefně odpovědět na dotěrný požadavek, ať se trochu usmějete

1 tip, který je lepší, než ranní káva 1 tip, který je lepší, než ranní káva

8 principů, jak zvládají velmi úspěšné ženy své pátky 8 principů, jak zvládají velmi úspěšné ženy své pátky

4 pokojové rostliny, které kvetou i v zimě 4 pokojové rostliny, které kvetou i v zimě

7 romantických komedií, které vám zpestří karanténu 7 romantických komedií, které vám zpestří karanténu

4 rady, jak ušetřit na Erasmu 4 rady, jak ušetřit na Erasmu

4  kroky, díky kterým si vypěstujete nádhernou Aloe vera 4 kroky, díky kterým si vypěstujete nádhernou Aloe vera

5 dalších receptů na dobroty z hrníčku připravené v mikrovlnce 5 dalších receptů na dobroty z hrníčku připravené v mikrovlnce

 Jak se zbavit prachu v domácnosti a jak často máme prach odstraňovat Jak se zbavit prachu v domácnosti a jak často máme prach odstraňovat

 Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku Jak si vyrobit svoji vlastní ovesnou mouku

Komentáře

    Vložit nový komentář