3 rady, jak využít fialky v kuchyni
29. 04. 2018, Kategorie Rady a návody
2582 shlédnutí

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

Péťa Stenzelová

Jaro je v plném proudu. Venku to kvete a krásně voní, všemožné rostlinky vystrkují hlavičky a derou se za sluncem. Je přitom jasné, že jejich potenciál je mnohem větší, než jen lahodit oku. To je i případ fialek, které však mnoho z nás chybně přehlíží. Pojďme to napravit, vždyť z fialek se toho dá vytvořit tolik, že se nejspíš budete divit!


1) Fialkový sirup

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

V tomto případě budeme pracovat s celými květy fialek – potřebovat jich budeme asi jednu větší hrst. Dále si do rendlíku nalijeme dva hrnky vody, přidáme fialky a vše necháme na mírném plameni zhruba 10 minut vařit. Výslednou tekutinu, která bude mimochodem zelená, pak scedíme přes plátno a vrátíme na plotnu. Do tekutiny přidáme dvě lžíce cukru, pomalu ji mícháme a čekáme, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile k tomu dojde, přidáme šťávu z citrónu. Tekutina se přitom zbarví do fialova (pokud však přidáte citronu moc, zbarví se odvar do červena!). Šťávu pak můžeme používat namísto sirupu do vody.


2) Fialkový cukr

Skvělou přísadou na pečení provoněných sladkostí je fialkový cukr. Jeho příprava je přitom extrémně jednoduchá. Stačí si připravit 20 gramů krupicového cukru a hrst fialek, respektive jejich lístečků. Ty pečlivě vytrhejte z jejich zelených kalíšků. Vše poté vložte do mlýnku a promelte. Ne příliš, aby se krystalky cukru zcela nerozmačkaly. Výsledný cukr už pak stačí jen nechat proschnout, a poté používat při pečení. Výborný je třeba v máslových sušenkách.


3) Fialky v cukru

3 rady, jak využít fialky v kuchyni

Tentokrát nepůjde o přísadu, ale o ozdobu. Cukrové fialky totiž dokážou rozzářit a ozvláštnit každý moučník. I tentokrát je příprava snadná – květy fialek stačí jen potřít bílkem z vajíčka a poté je posypat moučkovým cukrem. Fialky už pak jen necháte proschnout. Pokud se je však nerozhodnete použít hned, dejte si pozor na to, jak je skladujete. Potřebují totiž temné místo, na které je odnesete v pečlivě uzavřené krabičce či sklenici.

 

Vaříte rádi? Tak si určitě přečtěte článek 10 chyb při vaření, abyste se ujistili, že žádnou z nich neděláte!

Oblíbené články

4  snadné kroky k vytvoření květinové čelenky do vlasů 4 snadné kroky k vytvoření květinové čelenky do vlasů

 Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu Jak můžeme díky potravě oddálit stárnutí a změnit svůj život k lepšímu

7 kroků, které je dobré udělat pro svou kariéru, když je vám 20 let 7 kroků, které je dobré udělat pro svou kariéru, když je vám 20 let

4 důvody, proč si dodat odvahu a studovat v zahraničí 4 důvody, proč si dodat odvahu a studovat v zahraničí

 Jakou aktovkou vybavit prvňáčka do školy Jakou aktovkou vybavit prvňáčka do školy

4 tipy, jak si jednoduše vylepšit pokoj 4 tipy, jak si jednoduše vylepšit pokoj

10 způsobů, jak zlepšit svůj spánek 10 způsobů, jak zlepšit svůj spánek

11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla 11 tipů, jak si usnadnit domácí přípravu jídla

7 věcí, které by si muži přáli, aby o nich ženy věděly 7 věcí, které by si muži přáli, aby o nich ženy věděly

3 nejlepší osvědčené taháky 3 nejlepší osvědčené taháky

4 rady, jak ušetřit na Erasmu 4 rady, jak ušetřit na Erasmu

4 kroky k vytvoření jednoduché bambulkové dekorace 4 kroky k vytvoření jednoduché bambulkové dekorace

Komentáře

    Vložit nový komentář