Čekáte hosty na večeři? Zkuste tuto nápaditou úpravu lososa,
kterou zvládne i méně zkušená hospodyňka. Na tento recept jsem narazila před
lety v časopisu Marianne. Od té doby jsem podle něj lososa připravovala
už mnohokrát, vždy s velkým úspěchem. Hodí se hlavně na Vánoce…
Lososový kapr
Použité suroviny:
(pro 6 osob)
- 2 kusy filé z lososa, celkem 1 kg
- 100g másla
- 25g namočených rozinek
- ½ lžičky muškátového květu
- šťáva z jednoho velkého pomeranče
- 2 balíčky rozváleného listového těsta
- rozšlehané vejce na potření
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- pepř, sůl
Postup:
1. Z lososa odřízneme kůži. Můžeme si práci usnadnit tím, že každý filet dáme na chvíli opéci na nepřilnavou pánev kůží dolů, ta se dá potom snadno odstranit. Maso lehce osolíme a pokapeme pomerančovou šťávou.
2. Změklé máslo smícháme s rozinkami, kůrou a muškátem.
3. Na větší plech dáme pečící papír. Na něj položíme jeden plát těsta, na který umístíme filet, plochou stranou nahoru. Předtím jsme filet upravili tak, aby měl tvar ryby. Filet potřeme ochuceným máslem a druhým filetem náplň přikryjeme.
4. Okraje těsta potřeme vejcem a přikryjeme druhým plátem těsta. Těsto dobře kolem přitiskneme a vytlačíme všechen vzduch. Vytvarujeme si ploutvičky a ocásek, které zatím odložíme stranou.
Rybu necháme cca 1 hod. uležet v chladu.
5. Rybu potřeme rozšlehaným vejcem a pomocí kulatého nože vytvoříme iluzi šupin. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 200° cca 35 – 40 min. do růžova. Ocásek a ploutvičky přitiskneme asi po 20 minutách, jinak by se spálily. Po vyjmutí z trouby necháme 5 minut odpočinout.
Necháme stolovníky, aby se pobavili naším uměleckým dílem,
a potom naporcujeme každému plátek ryby. Jako příloha se hodí tradiční
bramborový salát.
Lososový kapr udělá velkou parádu, ale bez velké námahy.
Vyzkoušíte ho také? Po dobré večeři se hodí také sladká tečka. Podívejte se
na osvědčené recepty na tradiční vánoční cukroví Recept na nejlepší vánoční cukroví