Banánový chlebíček je známý po celém světě a našel si své příznivce i v Čechách. Pochází ze Spojených států, kde se těší mimořádné oblibě. V tomto moučníku zužitkujete přezrálé banány a oceníte jeho lahodnou, voňavou chuť a jednoduchou a rychlou přípravu.
Náš banánový chlebíček je taková pochoutka, že jej
pravděpodobně budete chtít jíst po celý den, a to jak na svačinu, tak i jako
dezert! Vyměnili jsme máslo za olivový olej a značně omezili nasycené tuky,
které se nacházejí v tradičním receptu, aniž bychom ztratili něco z
jeho chuti. Navíc je ze 100% celozrnné mouky, která zasytí a uspokojí vaše chuťové
buňky.
Středomořský banánový chlebíček
10 – 12 porcí
Doba přípravy a pečení 1 hod. 5 minut
Ingredience:
- ⅓ šálku olivového oleje
- ⅓ šálku medu
- 2 velká vejce
- 3 středně velké přezrálé banány, oloupané a rozmačkané
- 2 polévkové lžíce neslazené jablečné šťávy
- ¼ šálku mandlového mléka
- 1 čajová lžička jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1¾ šálku celozrnné mouky
- ½ šálku sekaných vlašských ořechů
Postup:
1) Předehřejte troubu na 180°C. Formu na chlebíček o rozměru cca 23x30x25 cm vyložte pečícím papírem a odložte stranou.
2) Ve velké misce ušlehejte ⅓ šálku oleje a med. Přidejte vejce a dále šlehejte. Přidejte rozmačkané banány, jablečnou šťávu a mandlové mléko a vše smíchejte dohromady.
3) Přidejte jedlou sodu, sůl, skořici a vanilku a pokračujte ve šlehání. Vařečkou zamíchejte mouku. Jemně vmíchejte vlašské ořechy a nalijte těsto do připravené formy.
4) Pečte asi 55 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nebude čistá. Nechte vychladnout, vyjměte chlebíček, nakrájejte na plátky a podávejte. Zbylý chlebíček můžete zakrytý skladovat v lednici až po dobu 2 dnů.
Celá řada vědeckých studií potvrzuje, že taková strava, která obsahuje velké množství olivového oleje, přináší blahodárné účinky na lidský organismus. Nové doporučení je snížit příjem tuků celkově a kde to lze, tam nahradit „nasycené“ tuky „nenasycenými.“
Tento recept je z knihy „The Acid Watcher Cookbook“ od Jonathana
Aviv a Samary Kaufmann Aviv.
Banánů je dostatek po celý rok, proč je tedy nevyužít pro
své zdraví? 13 zdravotních potíží, kterých se zbavíte díky zázračným účinkům
banánu