Není žádným tajemstvím, že doporučování nízkotučných diet
patří minulosti, ale debata o zdravotním
přínosu mléka a mléčných výrobků pokračuje. Jak stoupá množství výzkumů vlivu
různých diet na zdraví, vědci stále hledají důkazy, zda tuk a mléčné výrobky
mohou mít své vlastní zdravotní přínosy.
Výzkum v globálním měřítku
Nová studie, která byla zveřejněna v květnu letošního roku
v British Medical Journals: Open Diabetes Research &go Care (výzkum cukrovky), zkoumala vztah mezi mléčnou výživou a zdravím na celosvětové úrovni. Dospěla
k závěru, že tajemství, co přináší největší prospěch pro zdraví, se může
skrývat i v konzumaci plnotučných mléčných výrobků.
Zatímco už předchozí studie ukázaly, že vyšší příjem
mléčných výrobků je spojen s nižším rizikem nemocí jako je diabetes a
kardiovaskulární onemocnění, tato studie má širší záběr a zahrnuje údaje z
celého světa – nejen z Evropy a Severní Ameriky.
Pomocí údajů shromážděných z 21 zemí vědci hledali souvislosti
mezi příjmem mléčných výrobků a rizikem kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky
v různých kulturách a při různých stravovacích návycích.
Posouzení vztahu mezi konzumací mléčných výrobků a
onemocněním
Mléčné výrobky byly definovány jako mléko, jogurt, jogurtové
nápoje, sýr a jídla připravená s mléčnými výrobky, a bylo zaznamenáno, zda
se jedná o výrobky plnotučné nebo výrobky nízkým obsahem tuku. Protože v
některých zemích, které se studie účastnily, nejsou běžnými ingrediencemi,
sledují vědci odděleně spotřebu másla a šlehačky.
V souvislosti s kardiovaskulárními chorobami vědci zjistili,
že ti, kteří konzumovali mléčné výrobky, a zejména ty plnotučné, dvakrát denně,
měli menší pravděpodobnost vzniku příznaků metabolického syndromu, mezi něž
patří vysoký krevní tlak, vysoký krevní cukr, nadbytek břišního tuku, vysoký
krevní tuk a abnormální hladiny cholesterolu, a který je rizikovým faktorem
vzniku srdečních chorob. Zjistili, že dvě denní porce jakéhokoli mléčného výrobku
byly spojeny s o 24 % nižším rizikem vzniku metabolického syndromu,
zatímco dvě denní porce plnotučných mléčných výrobků vykazovaly o 28 % nižší
riziko – oboje ve srovnání s nulovou konzumací.
Celkově vědci zjistili, že dvě porce mléčných výrobků denně
byly spojeny s o 11 až 12 % nižším rizikem diabetu a metabolického
syndromu. Každá další denní porce snižovala riziko o 13 až 14 %.
Mohou mléčné výrobky opravdu něco změnit?
Tyto výsledky jsou skvělé, ale autoři studie zdůrazňují, že
se jednalo o observační studii, takže nemohou říci, že mléčné výrobky jsou
jedinou zárukou nižšího rizika rozvoje metabolického syndromu.
„Pokud budou naše zjištění potvrzena,“ píšou, „pak může
vyšší spotřeba mléčných výrobků představovat snadno proveditelnou a levnou
metodu ke omezení vzniku hypertenze, diabetu a konec konců kardiovaskulárních
chorob na celém světě.“
Žádná jednotlivá potravina, doplněk stravy nebo cvičení není samo o sobě zázračné. Mohl by vás zajímat také článek 15 způsobů, jak přirozeně snížit hladinu cukru v krvi na zdravou úroveň