Konzumace plnotučných mléčných výrobků může snižovat riziko diabetu a vysokého krevního tlaku

 Konzumace plnotučných mléčných výrobků může snižovat riziko diabetu a vysokého krevního tlaku

Není žádným tajemstvím, že doporučování nízkotučných diet
patří  minulosti, ale debata o zdravotním
přínosu mléka a mléčných výrobků pokračuje. Jak stoupá množství výzkumů vlivu
různých diet na zdraví, vědci stále hledají důkazy, zda tuk a mléčné výrobky
mohou mít své vlastní zdravotní přínosy
.

Výzkum v globálním měřítku

Nová studie, která byla zveřejněna v květnu letošního roku
v British Medical Journals: Open Diabetes Research &ampgo Care (výzkum cukrovky), zkoumala vztah mezi mléčnou výživou a zdravím na celosvětové úrovni. Dospěla
k závěru, že tajemství, co přináší největší prospěch pro zdraví, se může
skrývat i v konzumaci plnotučných mléčných výrobků.

Zatímco už předchozí studie ukázaly, že vyšší příjem
mléčných výrobků je spojen s nižším rizikem nemocí jako je diabetes a
kardiovaskulární onemocnění, tato studie má širší záběr a zahrnuje údaje z
celého světa – nejen z Evropy a Severní Ameriky.

Pomocí údajů shromážděných z 21 zemí vědci hledali souvislosti
mezi příjmem mléčných výrobků a rizikem kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky
v různých kulturách a při různých stravovacích návycích.

Posouzení vztahu mezi konzumací mléčných výrobků a
onemocněním

 Konzumace plnotučných mléčných výrobků může snižovat riziko diabetu a vysokého krevního tlaku

Mléčné výrobky byly definovány jako mléko, jogurt, jogurtové
nápoje, sýr a jídla připravená s mléčnými výrobky, a bylo zaznamenáno, zda
se jedná o výrobky plnotučné nebo výrobky nízkým obsahem tuku. Protože v
některých zemích, které se studie účastnily, nejsou běžnými ingrediencemi,
sledují vědci odděleně spotřebu másla a šlehačky.

 Konzumace plnotučných mléčných výrobků může snižovat riziko diabetu a vysokého krevního tlaku

V souvislosti s kardiovaskulárními chorobami vědci zjistili,
že ti, kteří konzumovali mléčné výrobky, a zejména ty plnotučné, dvakrát denně,
měli menší pravděpodobnost vzniku příznaků metabolického syndromu, mezi něž
patří vysoký krevní tlak, vysoký krevní cukr, nadbytek břišního tuku, vysoký
krevní tuk a abnormální hladiny cholesterolu, a který je rizikovým faktorem
vzniku srdečních chorob. Zjistili, že dvě denní porce jakéhokoli mléčného výrobku
byly spojeny s o 24 % nižším rizikem vzniku metabolického syndromu,
zatímco dvě denní porce plnotučných mléčných výrobků vykazovaly o 28 % nižší
riziko – oboje ve srovnání s nulovou konzumací.

Celkově vědci zjistili, že dvě porce mléčných výrobků denně
byly spojeny s o 11 až 12 % nižším rizikem diabetu a metabolického
syndromu
. Každá další denní porce snižovala riziko o 13 až 14 %.

Mohou mléčné výrobky opravdu něco změnit?

Tyto výsledky jsou skvělé, ale autoři studie zdůrazňují, že
se jednalo o observační studii, takže nemohou říci, že mléčné výrobky jsou
jedinou zárukou nižšího rizika rozvoje metabolického syndromu.

 Konzumace plnotučných mléčných výrobků může snižovat riziko diabetu a vysokého krevního tlaku

„Pokud budou naše zjištění potvrzena,“ píšou, „pak může
vyšší spotřeba mléčných výrobků představovat snadno proveditelnou a levnou
metodu ke omezení vzniku hypertenze, diabetu a konec konců kardiovaskulárních
chorob na celém světě.“

Žádná jednotlivá potravina, doplněk stravy nebo cvičení není samo o sobě zázračné. Mohl by vás zajímat také článek 15 způsobů, jak přirozeně snížit hladinu cukru v krvi na zdravou úroveň

 

Přidej první komentář

Napsat komentář