Mnozí z nás si oblíbili chuť avokáda, ale možná ho využíváme jen na několik málo způsobů. Přitom toto zdravé ovoce dává spoustu možností použití, které by vás možná ani nenapadly. Třeba jím můžeme výhodně nahradit jiné potraviny. Důležité je koupit správně zralé plody. Poznáme je tak, že na avokádo jemně zatlačíme a měl by v něm zůstat důlek. Nekupujte ani příliš rozměklé plody s hnědými fleky, ani ty zcela tvrdé. Stává se totiž, že dříve než by došly, začnou se kazit. Dobrá volba je také koupit plody s označením „ready to eat“, to znamená, že se mohou rovnou konzumovat.
1) Máslo
Milovníci pečení, radujte se – avokádem můžete nahradit máslo v koláčích, košíčcích a dalším pečivu. Získáte tak zdravější verzi vašich oblíbených lahůdek. Nasycené mastné kyseliny v másle nahradíte nenasycenými mastnými kyselinami z avokáda, aniž by to ovlivnilo chuť. Nejste si jisti, kolik avokáda potřebujete místo másla? Poměr je 1:1, ale vzhledem k tomu, že avokádo se nerozpouští stejně jako máslo, zvětšete o něco podíl „vlhkých“ složek v receptu, aby těsto nebylo příliš suché.
2) Majonéza
Tuňákové, kuřecí a vaječné saláty odedávna získávaly svou úžasnou hebkost díky majonéze, ale těm dnům je konec. Stejně hladkou texturu získáte i použitím avokáda. Přidaným bonusem budou výživové hodnoty jako je kyselina listová, lutein a antioxidanty, které majonéza prostě nemá.
3) Mléko
Avokádem můžete nahradit mléko v koktejlech i pudincích. Jeho bohatá krémová chuť nebude konkurovat jiným chutím. Uspokojte svou chuť na sladké snadno vyrobeným avokádovým pudinkem, který je nejen veganský a prostý mléka, ale může se pochlubit i 58 mg hořčíku na jedno středně velké avokádo. Kvalitní avokádo můžete v našich obchodech koupit po celý rok.
4) Sýr
Mnoho zastánců
sýrů by tvrdilo, že je to nejlepší část sendviče, a poukazují na to, že sýr
skvěle doplňuje strukturu chleba a výraznou chuť zeleniny a masa uvnitř.
Použijte místo toho avokádo, které poskytne stejné kvality a současně se může
chlubit tím, že snižuje zánětlivé vlastnosti jiných potravin, které jsou
v sendviči. Takže uznejte, že to stojí za vyzkoušení!
5) Chléb

Co může být lepšího než avokádo doplněné vejcem? Použijte avokádo místo toastu. Postupujte tak, že zapečete vejce do poloviny avokáda a posypete nakrájenými bylinkami jako je pažitka. Nejenže vyloučíte uhlohydráty, které obsahuje toast, ale získáte hodnotné bílkoviny rostlinného původu, kterých avokádo obsahuje více než kterékoli jiné ovoce. Tím určitě trumfne toast!
6) Oříšky
Nedávno jsem se dozvěděla, že se z avokáda dá využít i pecka a tak ji od té doby už nevyhazuji. Avokádová pecka je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, které výrazně posilují přirozenou obranyschopnost organismu. Látky v ní obsažené mají navíc antibakteriální a antivirotické vlastnosti, které nejvíc oceníme během sychravějších dnů od podzimu do jara. Jak budete postupovat? Prostě z pecky sloupnete svrchní tvrdou slupku a potom ji nastrouháte nebo rozmixujete a necháte usušit. Prášek z avokáda se konzumuje v menším množství, protože má nahořklou chuť. Přidáváme ho do různých salátů, koktejlů, jogurtů či müsli.
Avokádo můžeme považovat za superpotravinu, která skvěle zasytí a dodá tělu spoustu energie i potřebných živin.