S nastupujícími
parnými dny získává ledová káva opět na oblíbenosti. Její
jedinečnou chuť si však nemusíte vychutnávat pouze ve výběrových
kavárnách, ale i v pohodlí u vás doma. Můžete si dokonce sami vybrat mezi
několika druhy tohoto studeného potěšení.
1) Ledové latté
Tento druh kávy
patří mezi ty zdaleka nejoblíbenější. Výsledný nápoj totiž není tak
silný a hořký, zároveň je ale velmi osvěžující. Na
jeho přípravu budete potřebovat:
-
1 shot
esperessa (10 g kávy/30 ml vody), nebo filtrovanou kávu, nebo rozpustnou kávy (2 lžičky kávy/30 ml vody) -
180 ml mléka
-
kostky ledy
Do vysoké sklenice
si vložte led (zhruba do poloviny její výšky), ten pak přelijte
kávou. Mléko přidávejte až nakonec a vlévejte ho pomalu. Pokud
máte rádi kávu s našlehanou pěnou, můžete ji připravit i v
shakeru či mixéru. V takovém případě ale napřed přidejte
mléko a led. Kávu vlijte až v závěru.
2) Cold Brew
Pokud máte víc
času a víte, že např. druhý den oceníte dobrou ledovou kávu,
můžete si připravit právě Cold Brew. Budete potřebovat:
-
100 g středně
nahrubo mleté kávy -
1 l vody
-
papírový
filtr nebo plátno
Kávu jen nalijte do
uzavíratelné sklenice, zalijte ji studenou vodou a zajistěte
víčkem. Obsah sklenice pořádně protřepejte a posléze uložte
do lednice. Tam by měla káva zůstat alespoň 17 hodin, ideálně
však celých 24 hodin. Po vyndání už kávu jen přefiltrujete a
můžete ji rovnou podávat.
3) Affogato
Tento druh kávy je
v současné době velmi moderní. Kombinuje totiž vytříbené
chutě výběrové kávy a dobré vanilkové zmrzliny. Můžete si
jej snadno připravit i doma. Potřebovat budete:
-
2 shoty
espressa (20g kávy/60 ml vody), nebo filtrovanou kávu -
kopeček
vanilkové zmrzliny (můžete použít i jinou vaši oblíbenou
příchuť)
V tomto případě
je příprava extrémně snadná. Stačí nandat zmrzlinu do hrnku
(efektivnější je servírování ve sklenici) a posléze ji zalít
kávou. Můžete ihned podávat.
4) Smetanové frappé
Jemnější chuť kávy,
která neurazí žádnou návštěvu, má ledové frappé. Připravuje
se v mixéru, postup je ale snadný a výsledek velmi efektivní.
Budete potřebovat:
-
1 shot espressa
(10g kávy/30 ml vody) případně filtrovanou či rozpustnou kávu -
150 ml mléka
-
30 ml smetany
-
kostky ledu
Do mixéru vložte
všechny ingredience vyjma kávy a rozmixujte je do hladka. Kávu
vlijte až na konec, pořádně ji však do směsi vmíchejte. Poté
můžete hned podávat, ideálně ve středně velkých sklenicích.
5) Espresso s
tonikem
Pro milovníky
trochu netradičních chutí je tu toniková ledová káva. Nejspíš
neosloví každého, chutná však výborně. Výhodou je i to, že
její příprava je velmi snadná. Připravte si:
-
1 shot espressa
(10 g kávy/30 ml vody), nebo filtrovanou kávu -
150 ml toniku
-
kostky ledu
Do
nízkých sklenic vhoďte pár kostek ledu a zalijte je tonikem. Na
to pak pouze jednoduše nalijte kávu. Výsledkem bude osvěžující
nápoj výborné chuti, který vás nejspíš velmi mile překvapí.
Nejste fanoušci kávy? Pak si přečtěte náš článek 1 tip na nápoj, který je lepší než ranní káva.