S nastupujícími
parnými dny získává ledová káva opět na oblíbenosti. Její
jedinečnou chuť si však nemusíte vychutnávat pouze ve výběrových
kavárnách, ale i v pohodlí u vás doma. Můžete si dokonce sami vybrat mezi
několika druhy tohoto studeného potěšení.
1) Ledové latté
Tento druh kávy patří mezi ty zdaleka nejoblíbenější. Výsledný nápoj totiž není tak silný a hořký, zároveň je ale velmi osvěžující. Na jeho přípravu budete potřebovat:
1 shot esperessa (10 g kávy/30 ml vody), nebo filtrovanou kávu, nebo rozpustnou kávy (2 lžičky kávy/30 ml vody)
180 ml mléka
kostky ledy
Do vysoké sklenice si vložte led (zhruba do poloviny její výšky), ten pak přelijte kávou. Mléko přidávejte až nakonec a vlévejte ho pomalu. Pokud máte rádi kávu s našlehanou pěnou, můžete ji připravit i v shakeru či mixéru. V takovém případě ale napřed přidejte mléko a led. Kávu vlijte až v závěru.
2) Cold Brew
Pokud máte víc času a víte, že např. druhý den oceníte dobrou ledovou kávu, můžete si připravit právě Cold Brew. Budete potřebovat:
100 g středně nahrubo mleté kávy
1 l vody
papírový filtr nebo plátno
Kávu jen nalijte do uzavíratelné sklenice, zalijte ji studenou vodou a zajistěte víčkem. Obsah sklenice pořádně protřepejte a posléze uložte do lednice. Tam by měla káva zůstat alespoň 17 hodin, ideálně však celých 24 hodin. Po vyndání už kávu jen přefiltrujete a můžete ji rovnou podávat.
3) Affogato
Tento druh kávy je v současné době velmi moderní. Kombinuje totiž vytříbené chutě výběrové kávy a dobré vanilkové zmrzliny. Můžete si jej snadno připravit i doma. Potřebovat budete:
2 shoty espressa (20g kávy/60 ml vody), nebo filtrovanou kávu
kopeček vanilkové zmrzliny (můžete použít i jinou vaši oblíbenou příchuť)
V tomto případě je příprava extrémně snadná. Stačí nandat zmrzlinu do hrnku (efektivnější je servírování ve sklenici) a posléze ji zalít kávou. Můžete ihned podávat.
4) Smetanové frappé
Jemnější chuť kávy, která neurazí žádnou návštěvu, má ledové frappé. Připravuje se v mixéru, postup je ale snadný a výsledek velmi efektivní. Budete potřebovat:
1 shot espressa (10g kávy/30 ml vody) případně filtrovanou či rozpustnou kávu
150 ml mléka
30 ml smetany
kostky ledu
Do mixéru vložte všechny ingredience vyjma kávy a rozmixujte je do hladka. Kávu vlijte až na konec, pořádně ji však do směsi vmíchejte. Poté můžete hned podávat, ideálně ve středně velkých sklenicích.
5) Espresso s tonikem
Pro milovníky trochu netradičních chutí je tu toniková ledová káva. Nejspíš neosloví každého, chutná však výborně. Výhodou je i to, že její příprava je velmi snadná. Připravte si:
1 shot espressa (10 g kávy/30 ml vody), nebo filtrovanou kávu
150 ml toniku
kostky ledu
Do nízkých sklenic vhoďte pár kostek ledu a zalijte je tonikem. Na to pak pouze jednoduše nalijte kávu. Výsledkem bude osvěžující nápoj výborné chuti, který vás nejspíš velmi mile překvapí.
Nejste fanoušci kávy? Pak si přečtěte náš článek 1 tip na nápoj, který je lepší než ranní káva.