5 snadných receptů na různé druhy ledové kávy

5 snadných receptů na různé druhy ledové kávy

S nastupujícími
parnými dny získává ledová káva opět na oblíbenosti. Její
jedinečnou chuť si však nemusíte vychutnávat pouze ve výběrových
kavárnách, ale i v pohodlí u vás doma. Můžete si dokonce sami vybrat mezi
několika druhy tohoto studeného potěšení.

1) Ledové latté

5 snadných receptů na různé druhy ledové kávy

Tento druh kávy
patří mezi ty zdaleka nejoblíbenější. Výsledný nápoj totiž není tak
silný a hořký, zároveň je ale velmi osvěžující. Na
jeho přípravu budete potřebovat:

  • 1 shot
    esperessa (10 g kávy/30 ml vody), nebo filtrovanou kávu, nebo rozpustnou kávy (2 lžičky kávy/30 ml vody)

  • 180 ml mléka

  • kostky ledy

Do vysoké sklenice
si vložte led (zhruba do poloviny její výšky), ten pak přelijte
kávou. Mléko přidávejte až nakonec a vlévejte ho pomalu. Pokud
máte rádi kávu s našlehanou pěnou, můžete ji připravit i v
shakeru či mixéru. V takovém případě ale napřed přidejte
mléko a led. Kávu vlijte až v závěru.

2) Cold Brew

Pokud máte víc
času a víte, že např. druhý den oceníte dobrou ledovou kávu,
můžete si připravit právě Cold Brew. Budete potřebovat:

  • 100 g středně
    nahrubo mleté kávy

  • 1 l vody

  • papírový
    filtr nebo plátno

Kávu jen nalijte do
uzavíratelné sklenice, zalijte ji studenou vodou a zajistěte
víčkem. Obsah sklenice pořádně protřepejte a posléze uložte
do lednice. Tam by měla káva zůstat alespoň 17 hodin, ideálně
však celých 24 hodin. Po vyndání už kávu jen přefiltrujete a
můžete ji rovnou podávat.

3) Affogato

5 snadných receptů na různé druhy ledové kávy

Tento druh kávy je
v současné době velmi moderní. Kombinuje totiž vytříbené
chutě výběrové kávy a dobré vanilkové zmrzliny. Můžete si
jej snadno připravit i doma. Potřebovat budete:

  • 2 shoty
    espressa (20g kávy/60 ml vody), nebo filtrovanou kávu

  • kopeček
    vanilkové zmrzliny (můžete použít i jinou vaši oblíbenou
    příchuť)

V tomto případě
je příprava extrémně snadná. Stačí nandat zmrzlinu do hrnku
(efektivnější je servírování ve sklenici) a posléze ji zalít
kávou. Můžete ihned podávat.

4) Smetanové frappé

Jemnější chuť kávy,
která neurazí žádnou návštěvu, má ledové frappé. Připravuje
se v mixéru, postup je ale snadný a výsledek velmi efektivní.
Budete potřebovat:

  • 1 shot espressa
    (10g kávy/30 ml vody) případně filtrovanou či rozpustnou kávu

  • 150 ml mléka

  • 30 ml smetany

  • kostky ledu

Do mixéru vložte
všechny ingredience vyjma kávy a rozmixujte je do hladka. Kávu
vlijte až na konec, pořádně ji však do směsi vmíchejte. Poté
můžete hned podávat, ideálně ve středně velkých sklenicích.

5) Espresso s
tonikem

5 snadných receptů na různé druhy ledové kávy

Pro milovníky
trochu netradičních chutí je tu toniková ledová káva. Nejspíš
neosloví každého, chutná však výborně. Výhodou je i to, že
její příprava je velmi snadná. Připravte si:

  • 1 shot espressa
    (10 g kávy/30 ml vody), nebo filtrovanou kávu

  • 150 ml toniku

  • kostky ledu

Do
nízkých sklenic vhoďte pár kostek ledu a zalijte je tonikem. Na
to pak pouze jednoduše nalijte kávu. Výsledkem bude osvěžující
nápoj výborné chuti, který vás nejspíš velmi mile překvapí.



Nejste fanoušci kávy? Pak si přečtěte náš článek 1 tip na nápoj, který je lepší než ranní káva. 

Přidej první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.