3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy

3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy

Přerušované hladovění je jedním z doporučení, které většina
lidí může ignorovat jako příliš extrémní. Obávají se hypoglykemické katastrofy a pro milovníky jídla je to poněkud bolestivé. Přesto mnoho lidí potvrzuje, že
na celkové zdraví má přímo zázračný vliv. Proto jsem se rozhodla přistupovat k
této otázce s otevřenou myslí.  Když jsem
se začala dozvídat o fascinujícím spojení mezi přerušovaným hladověním a
regenerací buněk, uvědomila jsem si, že
je to víc než jen trendový způsob stravování.


Jak může jeden jednoduchý přístup mít tolik výhod? Podle
vědců dochází k buněčnému procesu zvanému autofagie. Autofagie nastává, když
dovolíme našemu tělu získat čas a prostor k očistě a likvidaci těch buněk,
které jsou slabé nebo poškozené. Regenerace buněk a tkání ovlivňuje
dlouhověkost a pomáhá eliminovat nemoci. Jinými slovy: Hladovění dává tělu
potřebnou přestávku od trávení a umožňuje mu, aby se soustředilo na opravu samo
sebe.

Přerušované hladovění dovolí i těm, kteří si nedovedou
představit vynechat některé jídlo, aby našli metodu, která pro ně bude
fungovat. Existuje více druhů přerušovaného hladovění. Můžete si
porovnat jejich klady, zápory a názory na jejich zdravotní přínosy.

1) Celodenní
hladovění jeden až dva dny v týdnu

3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy

Tato metoda omezuje příjem kalorií dvakrát týdně. Nejí se
nic a nebo existuje varianta, při které je dovoleno spotřebovat v tyto dny 500 kalorií
(200 z nich jsou tuky a bílkoviny), které můžete sníst v jednom jídle nebo
postupně po celý den. Zbývajících pět až šest dní v týdnu můžete jíst co
chcete kdykoli budete chtít – ačkoli se doporučuje jíst hlavně ovoce,
zeleninu, bílkoviny, celozrnné obiloviny a minimum sacharidů.

Výhody: Tato
metoda je jednoduchá a při dnešním hektickém způsobu života se snadno dodržuje.
Vzhledem k tomu, že většina dnů v týdnu není omezena stravovacím plánem, nejsou
příliš ovlivněny vaše společenské aktivity. Dny vybrané pro hladovění můžete
využít jako odpočinkové a bez náročného cvičení. Studie ukazují, že tento typ
hladovění vyrovnává hladinu cukru v krvi, snižuje záněty a zlepšuje kognitivní
funkce. Tělo se dostává do ketózy – stavu, kdy začne získávat více
energie z tuku spíše než z cukru.


Nevýhody: Celodenní
hladovění může být obtížné pro ty, kteří trpí na nízkou hladinu cukru v krvi.
Můžete pociťovat hlad a nedostatek energie. Můžete být podráždění a trpět bolestí
hlavy. Snadnější bude začít pouze s jedním dnem v týdnu.

2) Hladovění každý
druhý den

3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy

Toto je náročnější metoda než předešlá. Den hladovění se
střídá se dnem, kdy se stravujete normálně.

Výhody: Tato
metoda může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a diabetu typu 2. Rovněž
tak i rakoviny, zejména rakoviny prsu. Může být i účinným nástrojem pro snížení
váhy – po jednom roce to může být až 6 % tělesné váhy.

Nevýhody: Mohou
nastat potíže s bolestmi hlavy a se spánkem. Možná nebudete moci kvůli omezené
energii vykonávat náročná cvičení, což může vést k úbytku svalové hmoty.

3) Časově omezené
hladovění

3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy

Metoda pro ty, kteří hledají umírněný způsob hladovění.
Příjem jídla omezíte na osmihodinový úsek denně. Po zbylých 16 hodin můžete pít
jen vodu a nekalorické nápoje. V praxi to znamená např. dát si jako první
jídlo oběd, třeba ve 13 hodin, pak se libovolně stravovat do 21 hod. a tak
stále dokola. Nebo jiné, pro vás vhodné časové rozložení.

Výhody: Tato
metoda je vhodná pro prevenci obezity, diabetu a potíží s játry. Během dne se
cítíte lehcí a plní energie. Při tomto způsobu stravování se zbavujete tuku a
svalová hmota zůstává. Také není nutné počítat kalorie.

Nevýhody: Je
potřeba uzpůsobit úsek, kdy se stravujete. Vzdát se večerní skleničky vína, pokud nechcete počkat s
dalším jídlem až do pozdních odpoledních hodin příštího dne.


3 metody přerušovaného hladovění pro začátečníky: výhody, nevýhody a zdravotní přínosy
Závěrem
Hladovění není pro každého, především ne pro těhotné ženy a ženy s poruchami plodnosti. Dále pro osoby, které trpěly v minulosti poruchami
příjmu potravy
. Měli byste postupovat s opatrností také při problémech s
cukrovkou, citlivostí na potraviny, se spánkem, úzkostí nebo chronickým
stresem. Poslouchejte své tělo a v případě potřeby se poraďte s lékařem.

První dvě metody jsem si osobně nevyzkoušela. Zato se mi
osvědčuje metoda časově omezeného hladovění. První denní jídlo je oběd, další
večeře. Dvakrát za měsíc v době, kdy je měsíc v úplňku a pak v novu, nejím
celých 24 hodin nic (to je z jógy). Zdraví i váha jsou v pohodě…

Máte i vy nějaké zkušenost s přerušovaným hladověním?

 

Zaujal vás tento článek? Chcete se přiučit v oblasti stravování? Přečtěte si taky článek 3 nové termíny z oblasti stravování, které prostě musíte znát!

 

Přidej první komentář

Napsat komentář